Kultura

DUO DORA KAMBER i PERO ŠKOBELJ Najveća je trema svirati pred našim učenicima

DUO DORA KAMBER i PERO ŠKOBELJ Najveća je trema svirati pred našim učenicima

Ove nedjelje s početkom u 21 sat održat će se u Kneževom dvoru recital violinistice Dore Kamber i gitarista Pera Škobelja, naših renomiranih glazbenika koji će ponuditi, kako nam ističu u razgovoru za ovaj broj DuLista, šarolik program, nazvan ‘Od follie do linđa’. Bit će to uistinu izniman presjek glazbe od baroka do našee tradicije, po čemu je u svom opusu ovaj duo itekako poznat. O koncertu koji nam slijedi, pa do njihovog profesionalnog puta, s posebnim osvrtom na ljubav prema radu s mladima, pričaju nam u nastavku…

– Ponudit ćemo publici cjelovečernji recital nas dvoje, od baroka do 20. stoljeća, upravo kako samo ime kaže – od follie do linđa. Svirat ćemo, osim follie i jednu sonatu, baš napisanu za violinu i gitaru, koja je uistinu rijetko izvođena, tehnički i muzički zahtjevna. Skoro pa možemo govoriti o praizvedbi – pričaju nam Dora i Pero, napominjući kako se radi o djelu F. Rebaya, tek nedavno otkrivenom.
– Sonate takvog tipa nanovo se tiskaju i izučavaju. Čast nam je izvesti ju u nedjelju. Follie pak, koju ćemo svirati prvu, jedna je od naizvođenijih tema uopće u baroku. Izvest ćemo jednu pitku i virtuoznu verziju – napominje Dora, a sam program bit će mješavina poznatog i potpuno nepoznatog programa.

Program u kojeg se uvijek uvuče tradicija
– Za kraj, ostavljamo našeg velikog Nardellija i njegova dva stara dubrovačka plesa – Contradanza: Andante grazioso te Il Saltararello (Linđo): Allegro rustico – dodaje Dora. Samim time ovaj duo postavlja neobičan program u kojeg se uvijek uvuče tradicija, kako ističu, ‘nešto prepoznatljivo i svojstveno našem kraju, a opet i pečat našeg kraja negdje drugo u svijetu’. Samim time nastavljamo u našoj priči o budućim planovima. Zasad je, ističu, plan izvoditi i dalje program kojeg ćemo imati priliku čuti u nedjelju, a pandemija koronavirusa zaustavila ih je takoreći na samom početku.
– Relativno smo mladi duo, počeli smo zajedno muzicirati 2018. godine, a prekretnicu u smislu programa imali smo u 2019. Počeli smo s klasičnim programom, intenzivirali priču i onda je korona sve prekinula – napominje Pero.

Energična ljubav prema usađivanju znanja
Oboje su profesori i tijekom našeg razgovora itekako se osjeti ta energična ljubav prema usađivanju znanja mladima. Njihovi učenici redovito su najbolji na natjecanjima, redoviti na Oscarima znanja i svim važnim glazbenim događajima. Iako imaju kome ostaviti priču, Dora skromno ističe kako su oni samo ‘kanalizatori’ koji usmjeravaju te mlade talente.
– Definitivno imamo jako puno perspektivnih đaka koji itekako obećavaju i naprave puno tijekom godine. Primjerice, u jednoj školskoj godini idu i na po nekoliko natjecanja – istaknut će nam Dora. Na našu ‘opasku’ kako je i njihov rad, kroz duo, inspirativan za njihovu djecu, oboje ‘klimaju glavom’.
– Uvijek je najveća trema kad nas dođu slušati naša djeca, naši učenici. Jer, sve ono što im govorimo da paze, da obrate pažnju… Strah nas je da to i sami ne radimo tijekom koncerta! – ističe kroz smijeh ovaj profesorsko-glazbeni duo.
– Nije lako biti profesor, ali trudimo se. Evo, tek nakon deset godina u školi mogu reći da donekle znam kako je biti profesor, kako razumijeti profil svakog đaka, kako mu pristupiti i razvijati ga, dati mu skladbe… – napominje Pero.
– Uživam u pedagoškom radu za kojeg sam mislila da ga nikada neću raditi. Takav rad je poseban jer je individualan, Ako dijete ide od početka do kraja, ustvari s njime provedete deset godina. Sazrijevate u svim segmentima s tim djetetom i nadamo se da dobro utječemo na njih – dodat će pak Dora. Suglasni su: ‘Mi smo im kao drugi roditelji!’.
– Predivno je vidjeti ih na našem koncertu. Naš posao je stari zanat a djeca sve više idu prema tehnologiji – jedna puca je rješenje! Strpljenje i radna navika se gube. Zato smatram da su glazbena škola i glazba uopće prava terapija današnjeg doba – Dora će iskreno.

Pripremate li još štogod? – pitamo.
– Osim suradnje na pedagoško-profesorskoj razini, trenutno smo fokusirani na program ‘Od follie do linđa’ kojeg bismo htjeli svirati na više lokacija. Teško je naći skladbe za violinu i giaru, srećom Pero je odličan aranžer – ističe Dora.
Pero će nam otkriti i najstariju skladbu koju su izveli, kada su prvi put imali recital u Palači Sponza.
– Bila je to Chaconne Silviusa Leopolda Weissa. Dosta je varijacija te pjesme bilo izgubljeno, pa restaurirano, čak sam i tražio note. Vidio sam jedan duo lutnja-violina koji ju je izvodio, stupio sam u kontakt s lutnjisticom koja mi je ustupila note pa smo napravili našu verziju – Dora će dodati kako je to u baroku improvizacija gotovo pa pravilo. Kao u jazzu. Odlika je to pravih profesionalaca, što Dora Kamber i Pero Škobelj uistinu – jesu.

 

PROGRAM
Što ćemo imati priliku čuti ovu nedjelju?

DUO DORA KAMBER i PERO ŠKOBELJ Najveća je trema svirati pred našim učenicima

A. Corelli: La Follia
F. Rebay: Sonata u e molu za violinu i gitaru
Allegro ma non troppo
Variationen über das Kärtner Volkslied
Menuett
Rondo
M. Miletić: Sonatina za violinu i gitaru
Allegro
Andante
Allegro
M. Nardelli: Dva stara dubrovačka plesa
Contradanza: Andante grazioso
Il Saltararello (Linđo): Allegro rustico

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist