Kultura

DUO DORA KAMBER i PERO ŠKOBELJ Najveća je trema svirati pred našim učenicima

Ove nedjelje s početkom u 21 sat održat će se u Kneževom dvoru recital violinistice Dore Kamber i gitarista Pera Škobelja, naših renomiranih glazbenika koji će ponuditi, kako nam ističu u razgovoru za ovaj broj DuLista, šarolik program, nazvan ‘Od follie do linđa’. Bit će to uistinu izniman presjek glazbe od baroka do našee tradicije, po čemu je u svom opusu ovaj duo itekako poznat. O koncertu koji nam slijedi, pa do njihovog profesionalnog puta, s posebnim osvrtom na ljubav prema radu s mladima, pričaju nam u nastavku…

– Ponudit ćemo publici cjelovečernji recital nas dvoje, od baroka do 20. stoljeća, upravo kako samo ime kaže – od follie do linđa. Svirat ćemo, osim follie i jednu sonatu, baš napisanu za violinu i gitaru, koja je uistinu rijetko izvođena, tehnički i muzički zahtjevna. Skoro pa možemo govoriti o praizvedbi – pričaju nam Dora i Pero, napominjući kako se radi o djelu F. Rebaya, tek nedavno otkrivenom.
– Sonate takvog tipa nanovo se tiskaju i izučavaju. Čast nam je izvesti ju u nedjelju. Follie pak, koju ćemo svirati prvu, jedna je od naizvođenijih tema uopće u baroku. Izvest ćemo jednu pitku i virtuoznu verziju – napominje Dora, a sam program bit će mješavina poznatog i potpuno nepoznatog programa.

Program u kojeg se uvijek uvuče tradicija
– Za kraj, ostavljamo našeg velikog Nardellija i njegova dva stara dubrovačka plesa – Contradanza: Andante grazioso te Il Saltararello (Linđo): Allegro rustico – dodaje Dora. Samim time ovaj duo postavlja neobičan program u kojeg se uvijek uvuče tradicija, kako ističu, ‘nešto prepoznatljivo i svojstveno našem kraju, a opet i pečat našeg kraja negdje drugo u svijetu’. Samim time nastavljamo u našoj priči o budućim planovima. Zasad je, ističu, plan izvoditi i dalje program kojeg ćemo imati priliku čuti u nedjelju, a pandemija koronavirusa zaustavila ih je takoreći na samom početku.
– Relativno smo mladi duo, počeli smo zajedno muzicirati 2018. godine, a prekretnicu u smislu programa imali smo u 2019. Počeli smo s klasičnim programom, intenzivirali priču i onda je korona sve prekinula – napominje Pero.

Energična ljubav prema usađivanju znanja
Oboje su profesori i tijekom našeg razgovora itekako se osjeti ta energična ljubav prema usađivanju znanja mladima. Njihovi učenici redovito su najbolji na natjecanjima, redoviti na Oscarima znanja i svim važnim glazbenim događajima. Iako imaju kome ostaviti priču, Dora skromno ističe kako su oni samo ‘kanalizatori’ koji usmjeravaju te mlade talente.
– Definitivno imamo jako puno perspektivnih đaka koji itekako obećavaju i naprave puno tijekom godine. Primjerice, u jednoj školskoj godini idu i na po nekoliko natjecanja – istaknut će nam Dora. Na našu ‘opasku’ kako je i njihov rad, kroz duo, inspirativan za njihovu djecu, oboje ‘klimaju glavom’.
– Uvijek je najveća trema kad nas dođu slušati naša djeca, naši učenici. Jer, sve ono što im govorimo da paze, da obrate pažnju… Strah nas je da to i sami ne radimo tijekom koncerta! – ističe kroz smijeh ovaj profesorsko-glazbeni duo.
– Nije lako biti profesor, ali trudimo se. Evo, tek nakon deset godina u školi mogu reći da donekle znam kako je biti profesor, kako razumijeti profil svakog đaka, kako mu pristupiti i razvijati ga, dati mu skladbe… – napominje Pero.
– Uživam u pedagoškom radu za kojeg sam mislila da ga nikada neću raditi. Takav rad je poseban jer je individualan, Ako dijete ide od početka do kraja, ustvari s njime provedete deset godina. Sazrijevate u svim segmentima s tim djetetom i nadamo se da dobro utječemo na njih – dodat će pak Dora. Suglasni su: ‘Mi smo im kao drugi roditelji!’.
– Predivno je vidjeti ih na našem koncertu. Naš posao je stari zanat a djeca sve više idu prema tehnologiji – jedna puca je rješenje! Strpljenje i radna navika se gube. Zato smatram da su glazbena škola i glazba uopće prava terapija današnjeg doba – Dora će iskreno.

Pripremate li još štogod? – pitamo.
– Osim suradnje na pedagoško-profesorskoj razini, trenutno smo fokusirani na program ‘Od follie do linđa’ kojeg bismo htjeli svirati na više lokacija. Teško je naći skladbe za violinu i giaru, srećom Pero je odličan aranžer – ističe Dora.
Pero će nam otkriti i najstariju skladbu koju su izveli, kada su prvi put imali recital u Palači Sponza.
– Bila je to Chaconne Silviusa Leopolda Weissa. Dosta je varijacija te pjesme bilo izgubljeno, pa restaurirano, čak sam i tražio note. Vidio sam jedan duo lutnja-violina koji ju je izvodio, stupio sam u kontakt s lutnjisticom koja mi je ustupila note pa smo napravili našu verziju – Dora će dodati kako je to u baroku improvizacija gotovo pa pravilo. Kao u jazzu. Odlika je to pravih profesionalaca, što Dora Kamber i Pero Škobelj uistinu – jesu.

 

PROGRAM
Što ćemo imati priliku čuti ovu nedjelju?

A. Corelli: La Follia
F. Rebay: Sonata u e molu za violinu i gitaru
Allegro ma non troppo
Variationen über das Kärtner Volkslied
Menuett
Rondo
M. Miletić: Sonatina za violinu i gitaru
Allegro
Andante
Allegro
M. Nardelli: Dva stara dubrovačka plesa
Contradanza: Andante grazioso
Il Saltararello (Linđo): Allegro rustico

Pročitajte još

Uspješno završen ovogodišnji ciklus izvedbi Renesansnog vrta ‘Amaryllis’

Dulist

Izvrstan spoj violine i glasovira u izvedbi Alene Baeve i Vadyma Kholodenka

Dulist

Igre prigodnim programom obilježile 750 godina od proglašenja Dubrovačkog statuta

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija