Kultura

‘DUNCREAGAN’ U žitnici ‘Rupe’ poslušajte irsku i škotsku tradicijsku glazbu

Dubrovački muzeji u Etnografskom muzeju u žitnici “Rupe” 29. lipnja 2022. u 20 sati organiziraju koncert glazbenog sastava „Duncreagan“ koji svojim nastupima promovira irsku i škotsku tradicijsku glazbu donoseći vlastite i suvremene interpretacije i aranžmane. Repertoar pjesama odraz je bogate irske i škotske kulture te uključuje balade, tužne ljubavne priče, ali i prpošne, plesne skladbe i kola uz glazbu na gitarama, harmonici i drugim instrumentima. Ispunjene melankolijom, ali i humorističnim stihovima koji slave život i nesmotrenost, ove pjesme vremenski su stroj koji publiku odvodi u davno izgubljenu svakodnevicu seoskih i suburbanih sredina Irske i Škotske.

Glazbeni sastav „Duncreagan“ čine: Tom McKean (vokal), Carrick Eggleston (harmonika), Kelley Bishop (gitara, mandolina i harmonika) te gostujuća glazbenica Sara Reith (violina i jedinka). Osim što pjeva, Tom McKean svira bubanj (bodhran) i bouzouki, a njegov osebujan i iskren glas prepoznatljiv je znak ovoga sastava. Tom McKean profesor je folklora na Sveučilištu u Aberdeenu, direktor Elphinstone Instituta, podpredsjednik udruženja „Société Internationale d’Ethnologie et de Folklore” (SIEF) i član brojnih drugih organizacija. McKean s velikim razumijevanjem donosi pjesme na škotskom galskom jeziku uspijevajući prenijeti stari stil izvedbe. On često ulazi i u značenja tekstova, davno zaboravljenih običaja ili zanimljivih povijesnih sitnica kojima kontekstualizira izvedbu. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Pročitajte još

Uspješno završen ovogodišnji ciklus izvedbi Renesansnog vrta ‘Amaryllis’

Dulist

Izvrstan spoj violine i glasovira u izvedbi Alene Baeve i Vadyma Kholodenka

Dulist

Igre prigodnim programom obilježile 750 godina od proglašenja Dubrovačkog statuta

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija