Kultura

OTVORENA IZLOŽBA U RUPAMA Veličanstvene građevine i svakodnevica Istanbula iz prošlosti

OTVORENA IZLOŽBA U RUPAMA Veličanstvene građevine i svakodnevica Istanbula iz prošlosti

Izložba „Od Carigrada do Istanbula – Fotografije rumelijske strane Bospora od sredine 19. do 20. stoljeća“ autora dr. Sinana Genima otvorena je u petak u žitnici “Rupe”.

Izložba fotografija plod je suradnje gradova prijatelja Dubrovnika i Beyoğlu, a u organizaciji su sudjelovali Dubrovački muzeji i Zaklada Suna i İnan Kıraç. Postav izložbe satkan je od djela majstora – fotografa koji su svoje umijeće razvijali u Istanbulu krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Jedinstveni izbor iz Kolekcije istanbulskih fotografija u vlasništvu Sune i İnana Kıraça otkriva veličanstvene građevine, svakodnevicu i intrigantne osobe Istanbula iz prošlosti.

Prisutnima su se obratili ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, kustos dubrovačke izložbe i voditelj Etnografskog muzeja Rupe Ivica Kipre, autor izložbe dr. Sinan Genim, dogradonačelnik Beyoğlua Yusuf Ulutaş, dok je izložbu otvorio gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Gradonačelnik se u svom obraćanju osvrnuo na 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Turske, kao i na odlične odnose dvaju gradova prijatelja. –„ Ovim događajem nastavlja se plodonosna suradnja između Dubrovnika i grada prijatelja Beyoğlu-a, u području promocije kulturne baštine i njegovanja umjetničkog stvaralaštva“, rekao je.

Podsjetio je i na povijesnu povezanost Dubrovnika i Istanbula istaknuvši povijesnu činjenicu da je konzulat Dubrovačke Republike u Istanbulu utemeljen još 1688. godine, a prvo dubrovačko poslanstvo Osmanlijama dogodilo se 1430. na poziv sultana Murata II koji je Republici dao pismeno jamstvo za sigurnost kretanja i trgovanja na osmanskom tlu.

-Upravo je replika originalne mramorne ploče Konzulata Dubrovačke Republike u Istanbulu iz 1720. godine donirana je Gradu Dubrovniku uoči otvaranja 72. Dubrovačkih ljetnih igara. Tim činom potvrdio se kontinuitet prijateljskih i partnerskih odnosa dvaju sestrinskih gradova čija je povijest duboko isprepletena – rekao je gradonačelnik ocijenivši da će izložba koja će ostati otvorena do 5. kolovoza nesumnjivo obogatiti kulturnu ponudu Dubrovnika jer će biti dostupna ne samo građanima nego i brojnim posjetiteljima u potrazi za zanimljivim kulturno povijesnim sadržajima.

Otvorenju izložbe nazočila je i generalna konzulica Republike Hrvatske u Istanbulu Ivana Zerec, a ispred Grada Dubrovniak zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić te pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović. Izvor: Grad Dubrovnik

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist