Kultura

Otvorena izložba ‘Svjetlost’ Lucije Perojević

Otvorena izložba 'Svjetlost' Lucije Perojević

U kapeli Umjetničke galerije Dubrovnik otvorena je izložba ‘Svjetlost’ Lucije Perojević, a predstavljen je njezin rad ‘Svjetlost’ (2022.) koji se sastoji od sedam skulptura. Riječ je o Isusu u jaslicama, Svetoj Mariji, Svetom Josipu, trima kraljevima i jednom pastiru. Figure su izrađene minimalističkim govorom u bijeloj šamotnoj glini. Pojednostavljeno su uprizorena lica i duge halje. Sklopljene su ruke, osim kod kraljeva koji nose darove. Jedino Isus ima raširene ruke prema gore te zlatnu aureolu kao Bogorodica. U 24-karatnoj pozlati urađene su i krune kraljeva i apstrahirani pokloni.

Izložbu je službeno otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić, a o izložbi i radu umjetnice govorio je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina te kustosica izložbe Petra Golušić.

Za autoričin rad, Golušić između ostaloga zapisuje: ‘Razmatra se svjetlost | vječnost. Svjetlost je spoznaja. Najskriveniju svijest prosvjetljuje svjetlost duha. ‘Svjetlo se uzima u smislu dobroga, pravednoga i time pobjedosnosnog, blaženog, onoga što pruža život i oslonac, no ono nije puka slika Dobroga, nego je ono Dobro samo po sebi svjetlost.’ (Hegel) /…/ Unutarnja svjetlost majstorski se izriče u radu Perojević. /…/ Uprizoruju se simplificiranim govorom različiti oblici duha te se participira u ostvarenju apsolutnog. Filozofija autoričina rada artikulacija je unutarnjih energija predmetnog svijeta. Događa se oblikovnost mišljenja koje se estetskim fenomenima uprizoruje i svodi na ontologiju. Estetski govor objektivizira, dovodi misao do srži; u esencijalno. Radom se izriče sofisticirano, simplificirano i iskonski duboko: poniznost, zahvalnost, čistoća, kozmička tišina, istinska duhovnost i dr. On uprizoruje bit svjetlosti. Samo ono duhovno je ono istinski unutrašnje; izriče rukopis Lucije Perojević.’

Foto: UGD

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist