Kultura

Otvorena izložba genija boje Ottavija Missonija

Otvorena izložba genija boje Ottavija Missonija

Izložba „Genij boje- crteži, grafike, tapiserije“ svjetski poznatog modnog dizajnera i likovnog umjetnika Ottavija Missonija, rođenog u Dubrovniku, otvorena je ovog četvrtka u Galeriji Dulčić Masle Pulitika.

Dubrovačka izložba ostvarena je  nakon premijere u Mariboru, Europskoj prijestolnici kulture 2012. godine te nakon postava u Kopru i Puli.

Kustos izložbe je Luca Missoni, a postav uz njega potpisuje kustos Mario Steffe.

Izložbu je organizirala Talijanska unija (Unione Italiana) u suradnji s Obalnim galerijama Piran, Narodnim sveučilištem u Trstu, Fondacijom Ottavio i Rosita Missoni, Talijanskim centrom Carlo Combi iz Kopra, Zajednicom Talijana Santorio Santorio iz Kopra i Umjetničkom galerijom Dubrovnik. Pokrovitelj je Talijansko veleposlanstvo u Zagrebu, Grad Zagreb i Istarska županija.

 Izložba sadrži i izdašne informacije o cjelokupnom opusu i životu Ottavija Missonija koji u sebi objedinjuje dizajnera, umjetnika, vrhunskog sportaša i poslovnog čovjeka.

– Ova izložba krenula je iz Maribora, Kopra, Pule i sad je u Dubrovniku, i nastavit će putovanje u Rijeku. Moram posebno naglasiti kako će 18. ovog mjeseca ovdje sa nama biti i sam Ottavio Missoni sa svojom suprugom – naglasila je Marianna Jelicich Buić, zadužena za kulturu pri Talijanskoj uniji.

O značajkama izložbe i o samom radu Ottavija Missonija govorio je kustos  Mario Steffe koji je tom prigodom naglasio kako je izložba posvećena sportskim, stilističkim i umjetničkim dostignućima Ottavija Missonija.
 
– Ikonografski elementi branda Missoni proizašli su iz etničkih arhetipa rodne Dalmacije. Postavlja se pitanje je li on veliki dekorater ili umjetnik genijalne intuicije za slaganje boja. No, međa je neopipljiva i nevažna, a o njegovim dostignućama svjedoče brojne izložbe u prestižnim galerijama, recenzije kritičara. Najbitnija je odrednica njegova sposobnost zaobilaženja granice između mode i umjetnosti –istaknuo je uz ostalo Mario Steffe

Ottavio Missoni rođen je 11. veljače 1921. u Dubrovniku. Izuzetna Missonijeva sportska karijera započela je 1935., a dosegla vrhunac 1948. sudjelovanjem u utrci na 400 m s preponama na Olimpijskim igrama u Londonu.

Nakon što je 1947. otvorio svoju prvu radionicu pletenine u Trstu, u svijet tkanina i mode uvela ga je supruga Rosita Jelmini, čija je obitelj posjedovala tvornicu šalova i vezenih tkanina. Šezdesetih godina prošlog stoljeća, kreacije s Missonijevim potpisom pojavljuju se prvi puta na revijama, a brand Missoni uskoro će obilježiti šezdesetu godišnjicu postojanja. Osim što je jedan od najznačajnijih dizajnera današnjice, Ottavio Missoni je, preuzimajući neke od ključnih stilema iz vlastitog modnog stvaralaštva, svoje specifične kombinacije boja uspješno prenio i u umjetnost. Missonijeve kreacije izlagane su u prestižnim muzejima i galerijama svijeta, a uključene su i u stalni postav Costume Institute-a Muzeja Metropolitan u New Yorku.

Izložba u Galeriji Dulčić Masle Pulitika je otvorena do 9. rujna, a za građane Dubrovnika ulaz je besplatan.
 

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist