Kultura

OTVORENA IZLOŽBA Djevojačke nošnje i nakit manjina pogledajte u Rupama

‘Hrvatsko djevojačko ruho u Bosni i Hercegovini i hrvatskim manjinskim zajednicama u Europi’ naziv je izložbe autora etnologa dr.sc.o. Zvonka Martića, koja se u četvrtak navečer otvorila u žitnici Rupe. Izložba predstavlja građu iz etnografske zbirke Samostana i duhovnog centra Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru u okolici Tomislavgrada, utemeljene s ciljem prikupljanja i čuvanja nošnji, nakita, čipke, građe o običajima, napjevima i plesovima Hrvata u Bosni i Hercegovini. Izložba je multimedijalnog karaktera te, pored video i fotografskog materijala, prezentira djevojačke nošnje i nakit. Kustos izložbe je Ivica Kipre, dok je autor fotografija Jasmin Fazlagić. Za posjetitelje ostaje otvorena do 30. rujna 2021.
Izložba je dio projekta ‘Tradicijska odjeća hrvatskih manjinskih zajednica i većinskih naroda jugoistočne Europe’ kojeg zajednički provode Hrvatska matica iseljenika – podružnica Dubrovnik, Dubrovački muzeji i Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini Stećak i kojim se obilježava 70. obljetnica osnutka Hrvatske matice iseljenika.

Pročitajte još

Monografija ‘ANTUN MASLE’ Igora Zidića: Novo čitanje opusa dubrovačkog umjetnika

Dulist

[‘KRVAVA SVADBA’] Poetski stilizirani jezik Federica Garcíe Lorce prvi put na Igrama

Dulist

Suzvučje sjajnih ansambala Antiphonus i Concerto dei venti očaralo Dvor

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija