Aktualno

OTVORENA IZLOŽBA ’10/1050′ Festa svetog Vlaha kroz objektiv Zvonimira Pandže

Uz vrijedno monografijsko izdanje ‘Svi Vlahovi ljudi’ DuList je u povodu Feste našeg Parca priredio i izložbu fotografija 10/1050 našeg, svima poznatog fotografa, Zvonimira Pandže u Lazaretima. Mada je se moglo pogledati ranije, izložba je u subotu ujutro i službeno otvorena u IV lađi gdje je prisutne ispred realizatora Dubrovačke baštine pozdravila Zrinka Lucianović.

– Rad Zvonimira Pandže pratim već desetljećima. Iznimno mi je zadovoljstvo da su se njegove fantastične fotografije dobile priliku pokazati u velikom formatu dubrovačkoj javnosti. Naravno, one su vezane uz mongrafijsko izdanje DuLista Svi Vlahovi ljudi, a koje pokriva deset Festa koje je Grad učinio svom Parcu. Neke od njih se i ne nalaze u monografijskom izdanju i kad smo ih birali bili smo na strašnim mukama. Vidjeli smo koliko je teško u tom moru kvalitetnih fotografija i zanimljivih trenutaka odabrati nešto što će reprezentirati sve momente Feste što je nešto što smo ovim postavom nastojali postići. Žao mi je što izložba nije barem tri puta veća i nadam se da ćemo u godinama koje su pred nama imati još prilike dodatno predstaviti Zvonin rad – rekla je Lucianović.

O radu Pandže nekoliko riječi s publikom podijelila je njegova višegodišnja kolegica, novinarka DuLista Maria Prkut.

– Ova bi izložba sigurno trebala biti veća jer je Zvonin rad, ne samo za Festu, nego svakodnevno, nevjerojatan i bilo je jako teško izabrati ovih nekoliko fotografija. Njegovi motivi s Feste nas svake godine iznenade, a meni su najdraže fotografije djece u nošnjama pa tako ovdje imamo jednu predivnu djevojčicu Miu koja je glavna zvijezda ovih fotografija, barem po meni – istakla je Prkut.

Sam autor kratko se zahvalio svim okupljenima.

– Hvala redakciji, svim kolegama i prijateljima, štovateljima sv. Vlaha koji nas čuva već 1050 godina i valjda će i nastaviti tako – poručio je.

Podsjetimo, ovo je ujedno i prva samostalna izložba našeg Zvonimira Pandže. Naš tjednik posljednjih je 10 godina posebnim prilogom obilježavao Festu, a sada je tih 10 godina trajno sačuvano upravo u monografiji ‘Svi Vlahovi ljudi’ u izdanju DuLista. Naš Zvone je svih tih godina svojim objektivom vrijedno pratio Festu. Pritom je nastalo more odličnih fotografija, koje pored dokumentarne, imaju i visoku umjetničku vrijednost. Odabrane fotografije prikazuju prepoznatljive, ali uvijek zanimljive motive posljednjih 10 od 1050 Festa koje je Grad učinio za svoga Parca. Prožete su uzajamnom ljubavlju svetog Vlaha i njegovih ljudi i potvrda su talenta i predanosti jednog od tih ljudi: Zvonimira Pandže.

Izložbu do kraja veljače možete razgledati radnim danom od 9 do 15 sati u Lazaretima, subotom od 9 do 12.30. Za vrijeme boravka u Lazaretima obavezno je nošenje maske, a ulaz je slobodan.

Živio sveti Vlaho!

O AUTORU IZLOŽBE:

Zvonimir Pandža, rođen je 11. rujna 1971. u Splitu. U Dubrovnik, odakle mu je majčina strana obitelji, doselio je u siječnju 1992. na fakultet. Fotoreporter je postao 1993. kad je počeo raditi honorarno za Slobodnu Dalmaciju, kasnije je radio za Večernji i Dubrovački list. U DuListu je od prvog broja. Oženjen je za Elizabeth i otac Luke, Tea, Roka i Kate.

Pročitajte još

Za Dubrovnik izdano narančasto upozorenje, budite na oprezu zbog vjetra!

Dulist

Lokrum spreman za posjetitelje, za građane ponovno godišnji pokazi

Dulist

Koji mobitel koristite? Ovi modeli trenutno su na meti hakera!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija