Aktualno

OTVORENA IZLOŽBA ’10/1050′ Festa svetog Vlaha kroz objektiv Zvonimira Pandže

OTVORENA IZLOŽBA '10/1050' Festa svetog Vlaha kroz objektiv Zvonimira Pandže

Uz vrijedno monografijsko izdanje ‘Svi Vlahovi ljudi’ DuList je u povodu Feste našeg Parca priredio i izložbu fotografija 10/1050 našeg, svima poznatog fotografa, Zvonimira Pandže u Lazaretima. Mada je se moglo pogledati ranije, izložba je u subotu ujutro i službeno otvorena u IV lađi gdje je prisutne ispred realizatora Dubrovačke baštine pozdravila Zrinka Lucianović.

– Rad Zvonimira Pandže pratim već desetljećima. Iznimno mi je zadovoljstvo da su se njegove fantastične fotografije dobile priliku pokazati u velikom formatu dubrovačkoj javnosti. Naravno, one su vezane uz mongrafijsko izdanje DuLista Svi Vlahovi ljudi, a koje pokriva deset Festa koje je Grad učinio svom Parcu. Neke od njih se i ne nalaze u monografijskom izdanju i kad smo ih birali bili smo na strašnim mukama. Vidjeli smo koliko je teško u tom moru kvalitetnih fotografija i zanimljivih trenutaka odabrati nešto što će reprezentirati sve momente Feste što je nešto što smo ovim postavom nastojali postići. Žao mi je što izložba nije barem tri puta veća i nadam se da ćemo u godinama koje su pred nama imati još prilike dodatno predstaviti Zvonin rad – rekla je Lucianović.
OTVORENA IZLOŽBA '10/1050' Festa svetog Vlaha kroz objektiv Zvonimira Pandže
O radu Pandže nekoliko riječi s publikom podijelila je njegova višegodišnja kolegica, novinarka DuLista Maria Prkut.

– Ova bi izložba sigurno trebala biti veća jer je Zvonin rad, ne samo za Festu, nego svakodnevno, nevjerojatan i bilo je jako teško izabrati ovih nekoliko fotografija. Njegovi motivi s Feste nas svake godine iznenade, a meni su najdraže fotografije djece u nošnjama pa tako ovdje imamo jednu predivnu djevojčicu Miu koja je glavna zvijezda ovih fotografija, barem po meni – istakla je Prkut.
OTVORENA IZLOŽBA '10/1050' Festa svetog Vlaha kroz objektiv Zvonimira Pandže
Sam autor kratko se zahvalio svim okupljenima.

– Hvala redakciji, svim kolegama i prijateljima, štovateljima sv. Vlaha koji nas čuva već 1050 godina i valjda će i nastaviti tako – poručio je.
OTVORENA IZLOŽBA '10/1050' Festa svetog Vlaha kroz objektiv Zvonimira Pandže
Podsjetimo, ovo je ujedno i prva samostalna izložba našeg Zvonimira Pandže. Naš tjednik posljednjih je 10 godina posebnim prilogom obilježavao Festu, a sada je tih 10 godina trajno sačuvano upravo u monografiji ‘Svi Vlahovi ljudi’ u izdanju DuLista. Naš Zvone je svih tih godina svojim objektivom vrijedno pratio Festu. Pritom je nastalo more odličnih fotografija, koje pored dokumentarne, imaju i visoku umjetničku vrijednost. Odabrane fotografije prikazuju prepoznatljive, ali uvijek zanimljive motive posljednjih 10 od 1050 Festa koje je Grad učinio za svoga Parca. Prožete su uzajamnom ljubavlju svetog Vlaha i njegovih ljudi i potvrda su talenta i predanosti jednog od tih ljudi: Zvonimira Pandže.

Izložbu do kraja veljače možete razgledati radnim danom od 9 do 15 sati u Lazaretima, subotom od 9 do 12.30. Za vrijeme boravka u Lazaretima obavezno je nošenje maske, a ulaz je slobodan.

Živio sveti Vlaho!
OTVORENA IZLOŽBA '10/1050' Festa svetog Vlaha kroz objektiv Zvonimira Pandže
O AUTORU IZLOŽBE:

Zvonimir Pandža, rođen je 11. rujna 1971. u Splitu. U Dubrovnik, odakle mu je majčina strana obitelji, doselio je u siječnju 1992. na fakultet. Fotoreporter je postao 1993. kad je počeo raditi honorarno za Slobodnu Dalmaciju, kasnije je radio za Večernji i Dubrovački list. U DuListu je od prvog broja. Oženjen je za Elizabeth i otac Luke, Tea, Roka i Kate.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist