Aktualno

Otvoren CEFTA turistički forum!

Otvoren CEFTA turistički forum!

Prvi CEFTA (Central European Free Trade Agreement) turistički forum kojeg je organizirala Hrvatska gospodarska komora, održava se danas u hotelu Valamar Dubrovnik President od 10 do 17.30 sati, a predhodi Danima hrvatskog turizma.

Skup su otvorili zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo i direktorica HGK Sektora za turizam Leila Krešić – Jurić. Uz njih je pozdravni govor održao još i Mathieu Hoeberigs iz Europske komisije te Vlasta Klarić iz HGK.

U okviru turističkog foruma, CEFTA se ove godine bavi razvojem održivog i odgovornog turizma, promociji inovativnih i osebujnih transnacionalnih turističkih projekata, mrežama transnacionalnih kulturnih ruta i liberalizacijom viznog režima.

Pri pozdravljanju gostiju, Vlasta Klarić istaknula je kako je CEFTA izniman događaj kako za Hrvatsku tako i za Dubrovnik.
Leila Krešić – Jurić na uvodnom govoru naglasila je – Cilj CEFTE nije samo održivo i odgovorno ponašanje u turizmu, već i ekologija, razvoj i sve ostalo što zadržava stanovništvo unutar neke zemlje. To treba razvijati.

Također je napomenula kako transnacionalni  projekti za CEFTA zemlje znače nove mogućnosti i perspektive.  – Na forumu će biti govora o kulturi, te njenom utjecaju. – rekla je.

Nakon nje, uvodni govor održao je i zamjenik Ministra turizma RH Oleg Valjalo. Naglašavajući bitnost turizma, izjavio je:  – Turizam se ne događa u pet mjeseci. Bilo bi dobro da govorimo o sezoni koja traje dvanaest mjeseci. Pričajući o turizmu, naglasio je bitnost ekonomije, grupnih reformi te istaknuo kako se ovi ciljevi moraju primjeniti na sve aspekte turizma. Turizam koristimo za punjenje državnog proračuna, te će se mijenjati i PDV unutar njega. Osvrnuo se na to što čeka Hrvatsku u 2013. godini. – Hrvatska ulaskom u EU izaći iz CEFTA-e, ona ostaje aktivna spona tih zemalja prema EU.

Mathieu Hoeberigs pozdravio je sve prisutne te izrazio sreću što je opet u Dubrovniku. Kao predstavnik EU komisije, spomenuo je politiku u turizmu, te progrma poticanja i transnacionalnu inicijativu i poseban interes u području razvoja turizma regija.  
 

Pročitajte još

[FOTO] Katji Bakija dodijeljeno Priznanje Doma Marina Držića

Dulist

TURISTIČKE BROJKE U DUBROVNIKU ‘Odličan početak sezone’

Dulist

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist