Sport

Otvara se Viša trenerska škole

Nogometna lopta

Zajednica športa Dubrovačko – neretvanske županije održala je danas redovnu skupštinu na kojoj su usvojena izvješća o radu i izvršenju programa javnih potreba u športu Dubrovačko – neretvanske županije.

Podnesen je gradskim, općinskim i granskim savezima i financijski izvještaj za 2013. godinu. Najveći interes na skupštini izazvala je informacija o stručnom studiju za izobrazbu trenera pri Kineziološkom fakultetu u Zagrebu koji bi s radom trebao početi u Dubrovniku u novoj akademskoj 2014./ 15. godini

– Drago mi je da smo u našu županiju, poslije više godina priprema i rada, sada kao zajednički projekt Zajednice športa Dubrovačko – neretvanske županije i Kineziološkog fakulteta iz Zagreba ostvarili sve potrebne radnje za otvaranje Više trenerska škole. Uz našu Zajednicu sporta koja je inicijator, u projekt stručnog studija za izobrazbu trenera, uključeni su Dubrovački savez sportova, grad Dubrovnik i Županija. Sadašnja zakonska obveza je da od 2017. godine nitko tko danas radi u sportu, a nema određeni stupanj obrazovanja, više neće moći raditi. To mi sada rješavamo sa ovom Višom trenerskom školom – pojasnio je Branko Bazdan, predsjednik Županijske zajednice športa.

– Kineziološki fakultet je vodeća institucija u Hrvatskoj i regiji po pitanju edukacije u području sporta koja ove godine slavi 55 godina rada i 45 godina školovanja treneru u različitim sportovima i sportskim granama. Važno je naglasiti još jednom i da postoji zakonska obveza svih djelatnika koji rade u sportu da imaju određeni stupanj edukacije. Naša županijska sportska zajednica je prepoznala nedostatak školovanog kadra, stupili smo u kontakt s Kineziološkim fakultetom i tako je došlo do inicijative koja je sada pri provedbenom organizacijom da započne s radom dislocirani studij Kineziološkog fakulteta u Dubrovniku.

Sam studij bi počeo s radom u novoj akademskoj godini i to na način da bi u lipnju bili provedeni upisi, prvi semestar bio bi u veljači 2015., a drugi, sukladno dogovoru. ili u lipnju ili u rujnu slijedeće godine. Studij je koncipiran tako da traje šest semestara odnosno tri godine. Završava se stjecanjem zvanja prvostupnika trenerske struke. Postoje opći i specijalistički semestri. Opći, dakle prvi treći i peti bili bi provođeni u Dubrovniku u suradnji s Gradom i Županijom te dubrovačkim Sveučilištem, a specijalistički ovisno o veličini grupe u nekom od drugih centara unutar Hrvatske. Sve kako bi se maksimalno racionaliziralo studiranje. Da bi se otvorio dislocirani studij u Dubrovniku, potrebno je 70 odnosno minimalno 50 kandidata – istaknuo je Ivo Dragić, tajnik Zajednice športa Dubrovačko-neretvanske županije koji je bio glavni inicijator Više trenerske škole u Dubrovniku.

Pročitajte još

FOTO Gotovo 100 tisuća eura dodijeljeno dubrovačkim sportskim klubovima

Dulist

TURNIR TENIS KLUBA DUBROVNIK Deranja, Smokvina i Vušić najuspješnije!

Dulist

SJAJNA POBJEDA RK ARDIAEI ‘Oproštaj od Mljekare na najljepši način’

Dulist