Kultura

Otac domovine među Znamenitim Hrvatima

Otac domovine među Znamenitim Hrvatima

Na inicijativu Dubrovačkih muzeja, u obilježavanje 400. godišnjice rođenja i 330. obljetnice smrti Stjepana Gradića uključila se i Hrvatska pošta i to izdavanjem poštanske marke posvećene ovom velikom Dubrovčaninu. Marka posvećena Gradiću izdana je u srijedu, 16. travnja, u okviru serije Znameniti Hrvati.

Autorica je zagrebačka dizajnerica Dubravka Zglavnik Horvat. Marke su izdane u arcima od dvadeset maraka, a naklada iznosi 100 000 primjeraka po motivu.

Osim Stjepana Gradića, među Znamenitim Hrvatima u ovoj seriji su se našle i prva hrvatska primijenjena umjetnica i dizajnerica Antonija Krasnik (1874. – 1956.), hrvatska operna umjetnica Milka Trnina (1863. – 1941.), te romanopisac, pripovjedač, dramatičar, kritičar i esejist Ranko Marinović (1913. – 2001.).

Dubrovački muzeji su za potrebe izdavanja marke ustupili fotografiju portreta Stjepana Gradića koji se čuva u fundusu Kulturno-povijesnog muzeja, a prigodni tekst uz marku napisao je akademik Stjepan Krasić, jedan od autora središnjeg ovogodišnjeg izložbenog projekta Dubrovačkih muzeja „Stjepan Gradić: otac domovine“.

Stjepan Gradić (Dubrovnik, 6.3. 1613. – Rim, 2.5. 1683.) je jedan od velikih Dubrovčana, diplomat,  polihistor i nadasve domoljub, koji je, uz brojne doprinose u različitim znanstvenim disciplinama, svoju dubrovačku domovinu u najtežim trenutcima njene povijesti, nakon velikoga potresa 1667., zadužio do te mjere da je prozvan „ocem domovine“.

Bio je službeni predstavnik Dubrovačke Republike pri Svetoj Stolici, glavni upravitelj Vatikanske knjižnice, ugledni član Kraljevske književno-znanstvene akademije švedske kraljice Kristine u Rimu i član književne Akademije dei Ricovrati u Padovi. Zahvaljujući ponajviše njemu, u Dubrovniku je 1658. osnovan isusovački kolegij.

Izdavanje prigodne poštanske marke samo je jedan od prvih koraka u ovom izložbenom projektu. Središnju izložbu Dubrovački muzeja pratit će široka promotivno-edukativna akcija usmjerena prema najširoj publici, a svi promotivno-edukativni materijali bit će tiskani dvojezično na hrvatskom i engleskom jeziku.

Pročitajte još

ART STEAM Matematika kao inspiracija likovne radionice u UGD-u

Dulist

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist

Glazbena radionica Sorgo započinje novi ciklus koncerata

Dulist