Politika

“Osuđujemo odustajanje od hrvatskog teritorija”

Na početku rasprave na tematskoj sjednici Županijske skupštine župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako se traži odustajanje od ratifikacije te kako osuđuje olako odustajanje od hrvatskog teritorija.

Pomoćnica ministrice vanjskih poslova Andreja Metelko-Zgombić uz ostalo je istaknula kako ugovor potpisan 1999. godine od strane predsjednika Tuđmana i Izetbegovića je od tada u primjeni.

– Vlada je 2005. godine zastala s potvrdom ugovora, želeći vidjeti je li granica precizno utvrđena. Diplomatskim putem otvorena je mogućnost dijaloga, a od strane BiH stigli su prijedlozi za izmjenama. Republika Srpska najavljivala je otvaranje pitanja granice na Uni, a bošnjački krugovi tražili su otvaranje pitanja otvorenog mora. Godine 2010. komisija za granice RH razmatrala je ugovor, a održano je i zajedničko diplomatsko povjerenstvo koje je zaključilo da je ugovor izuzetno vrijedan za obje države, s tim da treba učiniti sve da ga države i ratificiraju – rekla je Metelko-Zgombić.

Na temu ratifikacije govorili su i autori knjige o granici na Kleku akademik Nenad Vekarić i Niko Kapetanić.

Pročitajte još

Plenković: ‘Nije dobro donositi velike odluke kad je jugo’, Milanović: ‘Kad puše jugo, miš se sakrije u rupu…’

Dulist

VLAHUŠIĆ O REBALANSU PRORAČUNA Vrijeme kredita je prošlo, živimo od rada i imovine!

Dulist

HDZ OBJAVIO REZULTATE Evo koliko su glasova dobili Franković i zamjenici na unutarstranačkim izborima

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija