Aktualno

OSTANITE DOMA! Evo tko će se propusnicama moći napustiti mjesto prebivališta

OSTANITE DOMA! Evo tko će se propusnicama moći napustiti mjesto prebivališta

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ovog ponedjeljka predstavio je novu mjeru koja će stupiti na snagu tijekom dana, a odnosi se na zabranu napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka.
-Raste broj oboljelih i očekuje se i daljnji rast. Stoga su ove mjere nužne – rekao je ministar.
Od zabrane napuštanja mjesta prebivališta izuzet će se osobe i djelatnosti koje su bitne za promet i kretanje za opskrbu, dnevne migracije zaposlenih u važnim službama za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanja komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, izvješćivanje javnosti, stanovnika koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb, vitalnih obiteljskih razloga poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama, kupnje hrane i osnovnih potrepština, putovanje s posla i na posao ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće i žurne i operativne službe. Svima njima izdavat će se propusnice za napuštanje mjesta prebivališta, a njih će ovjeravati i potpisivati odgovorne osobe u pravnoj osobi, za medicinske slučajeve izabrani liječnici obiteljske medicine i za ostale nadležni stožeri civilne zaštite. Odluka ne stupa na snagu odmah već će se tijekom dana zabraniti međugradski promet, a onaj javni je već ranije ukinut.
-Molim poslodavce da budu vrlo racionalni. Svaka osoba viška kojoj će se dati takva propusnica znači veću mogućnost zaraze. Budite odgovorni i racionalni – rekao je ministar Božinović i još jednom poručio svima: Ostanite doma.
-Koliko će biti mjere strože i kojom će se brzinom donositi ovisit će o tome kako ćemo svi provoditi mjere koje se donose. Kad vidimo da se ne pridržavamo odluka, donosit ćemo strože mjere jer zdravlje ljudi i sprječavanje širenja zaraze je zadaća broj 1 i tu neće biti kompromisa. Širenje zaraze se može spriječiti samo ako se boravi u kući, osim kad je to najnužnije potrebno. Zbog toga je HZJZ izdao posebnu preporuku kako bi se obitelji trebale ponašati u kućama i kako održavati higijenu. To je jako bitno – rekao je ministar Božinović.

Pročitajte još

‘SNOVITI GRAD’ Izložba posvećena sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist

Od ovog ponedjeljka otvoreno Libertasovo prodajno mjesto u Župi

Dulist

[FOTO] LEONARDA TIKVICA ‘PEP konferencija je prilika mladima za čuti iskustva stručnjaka iz prve ruke’

Nora Di Leo