DuList PROMO

[OSNIVANJE NOVOG LAG-A] DUNEA i Ministarstvo poljoprivrede organizirali radionicu

[OSNIVANJE NOVOG LAG-A] DUNEA i Ministarstvo poljoprivrede organizirali radionicu

Regionalna agencija DUNEA, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, u prostorijama Studentskog doma u Dubrovniku 25. srpnja 2022. godine, organizirala je radionicu na temu osnivanja nove Lokalne akcijske grupe (LAG) na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Na radionici su, uz zainteresirane buduće članove iz gospodarskog, civilnog i javnog sektora, sudjelovali i predstavnici Grada Dubrovnika, Općine Konavle, Općine Dubrovačko primorje i Općine Župa dubrovačka, odnosno jedinice lokalne samouprave koje će činiti područje novog LAG-a, kao i predstavnici Regionalne agencije DUNEA i Ministarstva poljoprivrede.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede prisutnim je sudionicima održao prezentacije na temu stanja izrade Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike RH 2023.–2027., LEADER principa kao i izrade lokalne razvoje strategije, dok je voditeljica LAG-a 5, Katarina Slejko, predstavila primjere dobre prakse, te projekte i aktivnosti LAG-a 5. Podsjetimo kako je LAG 5 osnovan 2012. godine kao neprofitna udruga i obuhvaća 11 jedinica lokalne samouprave: Blato, Janjinu, Korčulu, Lastovo, Lumbardu, Mljet, Orebić, Smokvicu, Ston, Trpanj i Vela Luku, te se po uspješnosti ubraja u vodeće u Republici Hrvatskoj.

Lokalne akcijske grupe (LAG) su tijela Europske Unije namijenjena podršci razvoju ruralnih regija koje okupljaju predstavnike javnog, gospodarskog i civilnog sektora koji se zajedno dogovaraju u cilju razvoja njihove regije. LAG je pravna osoba s usvojenim statutom, definiranim ciljevima i usvojenom lokalnom razvojnom strategijom te mogućnošću lakog pristupanja novih zainteresiranih dionika. Prema usvojenoj strategiji objavljuju se natječaji za dodjelu sredstava, savjetuju se dionici, te se procjenjuju i biraju projekti koji će se financirati.

Također, LAG se bavi i aktivnostima informiranja, obuke, savjetovanja te provođenja konkretnih aktivnosti. Cilj pokretanja LAG-a je aktivno uključivanje ruralnog stanovništva i promicanje novih ideja i aktivnosti, osim onih tradicijskih, što potiče održivi ruralni razvoj i stvara nove izvore dohodaka u ruralnim područjima.

[OSNIVANJE NOVOG LAG-A] DUNEA i Ministarstvo poljoprivrede organizirali radionicu

Pročitajte još

Poznati solarni brend MS2 Energo otvara ured, dostupne su i subvencije

Dulist

Otkrijte najbolje slot igre u hrvatskim online kasinima

Dulist

Zanimljive činjenice o automatima za igre

Dulist