GradPolitika

Osnivanje Muzeja Domovinskog rata konačno pokrenuto s mrtve točke

Osnivanje Muzeja Domovinskog rata konačno pokrenuto s mrtve točke

Ana Kuzman, dosadašnja vršiteljica dužnosti ravnateljice Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, imenovana je odlukom Gradskog vijeća za čelnu osobu ove ustanove u kulturi. Na raspisanom javnom natječaju za mjesto ravnatelja stigla je samo njena ponuda. Isto je i s Domom Marina Držića.

Na natječaj se naime javio samo dosadašnji ravnatelj Nikša Matić, za kojega je rečeno kako je i do sada uspješno obavljao svoju dužnost. I Kuznam i Matić izabrani su jednoglasno.

Uslijedila je rasprava o rebalansu ovogodišnjeg proračuna, tzv. mini rebalasn, a koji je nastao na inicijativu kluba vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera. Kako je objasnio Mato Franković, kad se predlagao proračun, u njemu su se nalazili neki projekti poput ceste na Nuncijati i ceste u Zatonu, a koji su HDZ-u i partnerima bili važni jer su bili iskomunicirani s građanima.

– Bili su dio, ali opisnog dijela proračuna. Nažalost iznos na pojačanom održavanju je potrošen, te se inzistiralo da se projekti realiziraju, a posebno cesta na Nuncijati jer ako se ne počne raditi za par dana neće se niti moći napraviti jer dolazi grubo vrijeme – istaknuo je Franković.

Ljubo Nikolić ispred KLGB Mara Kristića istaknuo je kako su materijali za rebalans stigli prekasno, te da ova lista rebalans ne može prihvatiti.

– Naši projekti se nisu izvršavali, obilazili smo dijelove grada i kulminiralo je kad smo bili na Nuncijati. Ta cesta je bila naš amandman – objasnio je Marko Potrebica, dodavši kako je trebalo osigurati nova sredstva budući da su pojedine stavke bile potrošene.

– To je bio amandman isključivo HSS-a – ispravila je Potrebicu Mira Buconić.

Pero Vićan istaknuo je kako se materijal našao na klupama Odbora za proračun i financije te ga on kao predsjednik nije htio uvrstiti u dnevni red.

– Gospodine Potrebica, HDZ je savjesno promišljao proračun i amandmane. Znači li to da smo mi druge amandmane nesavjesno promišljali – upitao je Vićan.

– Ovo je pokazatelj različito efikasnog rada pojedinih upravnih odjela, pa predlažem gradonačelniku da izbalansira odnos snaga u upravnim odjelima. Imamo inžinjera za izvoziti, ali ne znam što rade jer sam siguran da stvari tamo ozbiljno šepaju. Želim vas podsjetiti da je ovo prijedlog drugog rebalansa tijekom tri mjeseca – rekao je Vićan.

– Što se tiče projekta u Orašcu, to bi jedna udovica s jednom miješalicom i četiri kariole napravila – rekao je Vićan, dodavši kako zbog stavova kontinuiteta njegovi vijećnici neće dati ruku za rebalans.

Prijedlog je usvojen s 13 glasova, a Vićan je poručio: ‘Građani dragi, vidite što je koalicija.’

Na redu je izmjena odluke o autotaksi prijevozu.

Kako je objasnio Marko Potrebica, izmjena je samo jedna, i to na način da se u imenovano povjerenstvo za izradu nove kompletne odluke imenuju i dva člana Udruženja obrtnika autotaksi prijevoznika Dubrovnik.

Određena je stanka za dogovor, ali kako nije postignut konsenzus povučen je prijedlog HDZ-a i koalicijskih partnera.

– Stare ljubavi nisu vječne, ali vaša koalicija s Vlahušićem je nova pa je i intenzivnija – poručio je Vićan.

– Ako ovako nastavimo do nove godine ćemo predložiti da se grad pobratimi s Topolom. Da se pobratimimo s Istanbulom, bujrum, dakako, ali da uzmemo tamo jednu mjesnu zajednicu nisam pristalica toga – mišljenja je Pero Vićan, rekavši kako će podržati prijedlog o bratimljenju s općinom Beyoglu iz Istanbula, ali ‘na granici sam’.

Gradonačelnik Andro Vlahušić objasnio je kako je općina Beyoglu europski dio Istanbula, srce Istanbula.

Slijedi odluka o prihvaćanju incijative za uklanjanje postojećeg spomenika na Pilama, te pokretanje procedure za raspisivanje natječaja za novi spomenik, a prijedlog je objasnio Marko Potrebica u ime kluba vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera.

– On dostojno ne održava ponos i žrtvu, i to smo govorili i u predizbornoj kampanji. Osim razgovora s braniteljskim udrugama proveli smo i anketu među našim gostima kako bismo vidjeli prepoznaju li oni uopće spomenik na Pilama. Rezultati su poražavajući. Nitko nije pogodio da se radi o spomeniku branitelja – objasnio je Potrebica.

Predlaže se i zadržavanje minimalne funkcije postojećeg spomenika, odnosno sadašnji će zadržati svoje funkcije dok se ne provede novi natječaj i dok se ne napravi novi spomenik na Pilama.

– Sad ću biti zločest i reći ne slažem se s prijedlogom HDZ-a o uklanjanju spomenika braniteljima Domovinskog rata. Mjesec dana pred izbore Domoljubna koalicija predlaže uklanjanje spomenika braniteljima Domovinskog rata. Spomenik je nastao temeljem javnog natječaja – poručio je gradonačelnik Andro Vlahušić, dodavši kako se slaže s trećim zaključkom.

– Skeptik sam da mi zauzmemo stav da se nešto ukloni. Trebamo naći neki mudriji način za transformaciju – govorio je Vlahušić.

Potrebica mu je odgovorio kako se spomenik ne uklanja nego se zamjenjuje drugim.

– Dubrovnik zaslužuje bolje – rekao je Potrebica, dodavši kako nije gospođa Šuica 2007. bila ta koja je birala rješenje. – Teme kao što su branitelji i spomenik nisu teme na kojima se trebamo nadmudrivati. Ne uklanjamo spomenik sutra, nego započinjemo ovu proceduru koju će voditi stručne službe grada – istaknuo je Potrebica

– HDZ ga postavio, HDZ ga diže. Trajao je osam godina, koliko će ovaj novi trajati. Tada sam svjedočila i zadovoljstvu i nezadovoljstvu. Hoćemo li pogoditi ukuse svih jer su i tada mislili da je ovo najbolje rješenje – poručila je vijećnica Olga Muratti.

– Radi se o urbanističkom problemu, natječaj kojim je spomenik došao na Pile bio je široki natječaj za cijeli plato Pila, te je gospođa Šuica kao gradonačelnica sudjelovala u povjerenstvu i u odlučivanju – objasnio je vijećnik Ivan Viđen, dodavši kako je prvi sloj problema urbanistički, a drugi je oblikovani problem jer spomenik ne odgovara značenju Domovinskog rata. Istaknuo je kako novo rješenje ne mora nužno biti na Pilama, dodavši kako će KLGB Mara Kristića podržati inicijativu. Vijećnica Mira Buconić napomenula je kako su branitelji odabrali Pile za lokaciju spomenika.

– Inicijativa za zamjenu postojećeg spomenika počela je tri mjeseca nakon njegovog otkrivanja jer su svi bili zbunjeni o čemu se tu radi i zbog toga ćemo ovo podržati – rekao je Vićan, dodavši kako ne postoji bolje mjesto od Pila, ‘osim možda na Stradunu’.

– Slažem se, ono nije prepoznatljiv spomenik braniteljima od samog početka. Ta instalacija ima svog autora i u odnosu na natječaj i ugovor ima svoje posljedice. Pitanje je kud s tim spomenikom, odnosno instalacijom. Ostat ćemo suzdržani, ovo nije dovoljno materijala da bismo raspravljali o cijelom problemu – istaknuo je Mladen Gojun.

Većinom glasova prihvaćena je inicijativa o uklanjanju spomenika braniteljima na Pilama, te pokretanje procedure za raspisivanje arhitektonsko-urbanističkog natječaja za novi spomenik.

U tijeku je prihvaćanje teksta prijedloga Odluke o osnivanju Muzeja Domovinskog rata, koja ima tri točke. Jedna od njih je da će Muzej biti smješten u centralnom dijelu Tvrđave Imperial sukladno ugovoru o koncesiji, te se zadužuje se gradonačelnik da u roku od osam dana uputi zahtjev Ministarstvu kulture i Muzejskom vijeću za pribavljanje suglasnosti.

– Stoji li HDZ tvrdo na stajalištu da se inzistira na središnjem dijelu tvrđave. Nisam siguran da HDZ može izdržat taj teret za takvu odluku. Prema mojim infromacijama, Ministarstvo će izdati lokacijksu dozvolu, a ne zna se hoće li ona uključivati i tvrđavu. Znamo stavove branitelja. Oko spomenika postoji znatno veća suglasnost nego oko pozicije Muzeja – istaknuo je Vlahušić. Ističe kako dvoje ljudi ne može imati ekskluzivno pravo na Domovinski rat.

– Koalicija kojoj pripadam otvorena je za sve moguće lokacije na Srđu uz očuvanje uspomene na središnji dio s memorijalnom osobom. Muzej nije pitanje lokacije nego struke. Volio bih od predlagatelja čuti znači li da to uključuje da u središnjem dijelu mora biti dio Muzeja, ali da ne isključuje i ostale dijelove tvrđave. To će ostati političko pitanje, pitanje golfa i tvrđave je krucijalno političko pitanje. Mi smo za to da minimalno jedna soba bude u središnjem dijelu, a muzej može biti tamo gdje struka reče da je najbolje rješenje – rekao je Vlahušić.

Franković je rekao da se u ovom trenutku Muzej sukladno ugovoru o koncesiji nalazi u središnjem dijelu na 311 kvadrata.

– Činjenica je da 311 kvadrata nije dovoljno za Muzej, a prema ugovoru o koncesiji je to minimalno 311. Branitelji su na sastanku s Razvoj golfom postavili vrlo suvisla pitanja te smo zaključili da ću pozvati da se braniteljske udruge pisano očituju o predloženom prijedlogu Razvoj golfa te da nakon toga napišu i kontra prijedlog, njihovo viđenje. Znamo da nam 311 kvadrata nije dostatno, dobili su objašnjenje o zapadnom bastionu. Njima je i dio zapadnog bastiona prihvatljiv, ali kao uvjet je postavljen centralni dio Tvrđave. Za sve daljnje procedure pričekao bih mišljenje braniteljskih udurga, a trenutno imamo ono što je fakt. Poštivat ćemo mišljenje braniteljskih udruga i vidim da oni idu u smjeru zajedničkog mišljenja – istaknuo je Mato Franković.

– Osnivanje Muzeja Domovinskog rata je osjetljiva tema. Nitko nije protiv njegovog osnivanja, ali vi iz HDZ-a vozite brzinom 5 plus. Dok sam ja bio na tom sastanku iskristalizirala su se četiri prijedloga. Zaključeno je da braniteljske udruge daju pisane prijedloge. Ja jesam za to da ostane u središnjem dijelu, ali nakon prezentacije imao sam više uvida o čemu se radi, i ostalo je na tome da i dalje razgovaramo – istaknuo je Mladen Gojun, dodavši kako će SDP biti suzdržan jer se nije ispoštovao dogovor o tome kako će se čekati pismeno očitovanje branitelja.

– Dvadeset godina se Muzej nije osnovao. Danas utvrđujemo akt o osnivanju i smještamo muzej tamo gdje on temeljem ugovora o koncesiji može biti. Nigdje ne brzamo nego rješavamo probleme – istaknuo je Marko Potrebica.

Tijekom kansije rasprave Potrebica je istaknuo kako je važnije da se osnuje Muzej, a da će se kasnije rješavati prijepori koji postoje.

Većinom glasova prijedlog je usvojen, no tek nakon dobivanja suglasnosti morat će se donijeti Odluka o osnivanju Muzeja.

Nakon što je iscrpljen dnevn i red od 30 točaka u 20.42 završen je drugi dio 9. sjednice Gradskog vijeća, koja je započela u ponedjeljak, 12. listopada.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist