Županija

OŠ SLANO „Učini dobro djelo i ne očekuj ništa za uzvrat“

OŠ SLANO „Učini dobro djelo i ne očekuj ništa za uzvrat“

Osnovna škola Slano izabrana je da se 24.svibnja 2014. u Zagrebu predstavi na državnoj smotri Projekt Građanin, a u organizacije Hrvatske agencije za odgoj i obrazovanje.

Cilj projekta Građanin je osvijestiti da svi mi imamo pravo i obavezu sudjelovati u kreiranju naše stvarnosti, svejedno radi li se o oživljavanju sela, odlagalištu otpada na kraškom, vodopropusnom području ili o dobrim djelima.

U Zagrebu će nas sa svojim projektom „Učini dobro djelo i ne očekuj ništa za uzvrat“ predstaviti učenici Mariela Milić, Tomy Pleština, Andrijana Kasavica, Marta Vitković i voditeljica Ivana Penjak Kasavica, naša pedagogica. Puno su nam pomogli naše kolege iz razreda i prijatelji Dita Ševelj, Patrik Zvono i Nika Radinković i učiteljica Dubravka Lučić. Svima velika hvala.

U projektu Učini dobro djelo i ne očekuj ništa zauzvrat sudjelovali su svi učenici naše škole jednako kao i naši dragi učitelji. Ovu smo školsku godinu posvetili i tome da svojom dobrotom svijet učinimo boljim mjestom. O svom smo projektu govorili sa novinarkom-reporterkom Nikom Nagy za Hrvatski radio Dubrovnik, a snimka se nalazi na web stranici naše škole. Naša nastavnica hrvatskog Ljilja Šimunović je o našem projektu dobrote govorila u Županijskom điru i pisala u svim lokalnim novinama.

A sve je počelo tako što smo sakupili i zašiljili drvene bojice i olovke i poslali ih našim vršanjacima u Ugandu, u Afriku. Zauzvrat iz Ugande smo dobili stotinu crteža koje su ondašnja djeca nacrtala i obojala bojicama koje smo im mi poslali. Poslali su nam i svoje fotografije i postere svog nacionalnog parka sa mnoštvom egzotičnih životinja.

Naš projekt dobrote nastavili smo u suradnji sa svim učenicima naše škole, a inspirirali smo i srednjoškolce Umjetničke škole Luke Sorkočevića u Dubrovniku da nam se priključe. I oni kao i mi u Dubrovniku pred svojim kolegama i profesorima predstavit će svoja dobra djela. A mi, mi ćemo vam predstaviti nekoliko dobrih djela naših kolega i prijatelja od 1. do 8. razreda. Nećemo navoditi autore jer važna su nam dobra djela, a ne reklama:

«Prije mjesec dana moja tetka Klare je operirala kuk. Sada hoda na štakama. Ona se ne smije saginjati pa joj ja uvijek pomažem. Pomažem joj jer je jako volim.»

«Na cesti sam našao mobitel. Prepoznao sam da je od moga susjeda. Odnio sam mu ga i on je bio jako sretan. I ja.»

«Na misi sam dao 10kn svoga džeparca za pomoć stradalima u poplavama.»

«Umjesto mame, da se ona može odmoriti, sam odnio susjedi ostatke voća i povrća njenim ovcama za večeru.»

«Nekome učiniti dobro djelo je nešto što mene čini sretnim i radosnim. Prije nekoliko dana moj susjed Nikša je radio sa bagerom pokraj kuće i sa stare napola srušene štale skidao stare crijepove. Ja sam mu puno pomogao. Stavljao sam crijepove u kašiku od bagera, a on ih je prevozio na drugo mjesto. Mi smo to dosta brzo uradili na veliko zadovoljstvo Nikšino i moje. Moje što sam nekome učionio dobro djelo, a i susjedu Nikši što mu je netko pomogao da ne radi sam.»

Što reći na kraju već da vas pozivamo da nam se priključite u našem projektu dobrote i iznenadite nekoga svojim dobrim djelom koje može biti i tajno i veliko i malo i slano i slatko. Pozdravljaju vas učenici dobročinitelji iz Osnovne škole Slano uz geslo:
„Živjela dobrota, dobri ljudi i dobra djela!“A.D.2014.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist