Aktualno

OŠ CAVTAT Buše se sonde, ispitiva teren, a lokacijska dozvola stiže krajem mjeseca

OŠ CAVTAT Buše se sonde, ispitiva teren, a lokacijska dozvola stiže krajem mjeseca

‘Mali korak za Općinu, velik za stanovništvo’ – tako bi se mogao parafrazirati poznati svjetski citat i smjestiti ga u Konavle, točnije u Rajkov dol, gdje će biti smještena nova osnovna škola. Naime, taj ‘korak’ je dobivanje lokacijske dozvole, koja bi trebala Općini Konavle stići krajem siječnja ili početkom veljače. Situaciju je kratko komentirao načelnik Božo Lasić.
—Radimo intenzivno, do konca ovog mjeseca trebala bi biti gotova lokacijska dozvola, čistimo teren i radi se geofizika, odnosno buše se sonde, rupe, kako bi se vidjela podloga. Radi se sve što treba za građevinsku dozvolu, isto tako se paralelno radi na građevinskoj dozvoli za izmještanje visokonaponskog kabela koji ide preko te čestice. To su, dakle, radovi u tijeku, uslijedit će novi koraci – istaknuo je načelnik Lasić. Nakon ishodovanja lokacijske dozvole, ponovit će sastanak s resornim Ministarstvom, naglašava Lasić. Idejno rješenje predstavljeno je županiji u lipnju 2019. godine, a pitanje nove škole pokrenuto prije gotovo deset godina u smislu projektne dokumentacije. Izrada projektne dokumentacije je, podsjetimo, započela još 2014. godine nakon donošenja UPU Cavtat – Zvekovica. Novi objekt bi prema ranijim najavama za više od 500 učenika i učenica Cavtata i zapadnog dijela Konavala osigurao jednosmjensku nastavu na Rajkovom dolu. Načelnik Lasić pri predstavljanju idejnog rješenja istaknuo je kako je konačno dočekana geometrijska dioba nekretnine s privatnim vlasnicima parcele u Rajkovu dolu te da je postignut dogovor s Ministarstvom državne imovine za prijenos državne parcele na općinu Konavle u svrhu izgradnje nove osnovne škole. Idejno rješenje novog objekta bi za 560 učenika i učenica Cavtata i zapadnog dijela Konavala osigurao istovremeni rad 20 razreda u jednoj smjeni. Planirana izgradnja bit će katnosti suteren, prizemlje i kat, a škola će se sastojati od dva krila, sjevernog i južnog, s učionicama i svim pratećim sadržajima, a predviđena je izgradnja i trodijelne zatvorene športske dvorane sa pratećim sadržajima i teleskopskim tribinama te vanjskim otvorenim igralištima. Objekt će imati prilagođen pristup osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti, stoji u idejnom rješenju i popratnoj dokumentaciji. Već i prije je naglašeno kako je resorno Ministarstvo, ono znanosti i obrazovanja, najavilo spremnost za sufinanciranje izgradnje nove cavtatske škole jer je upoznato s nezadovoljavajućim uvjetima u sadašnjoj zgradi, a isto je potvrdila i Vlada RH svojim zaključkom na sjednici u Dubrovniku.

Detalji izgradnje škole
Preporuka je, navodi se u dokumentaciji, srodne učionice projektirati u blizini drugih srodnih. Bibliotekarsko-informacijski centar i trodijelna sportska dvorana moraju imati ulaze koji mogu funkcionirati neovisno o radu osnovne škole. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti infrastrukturnom položaju pristupnih cesta i računati da se dolazak učenika u školu odvija organiziranim prijevozom školskim autobusima (4–6) u isto vrijeme. Također je potrebno predvidjeti parkiralište po određenim standardima. Što se tiče ‘vanjskog izgleda’, glavni materijal kojim se oblikuju sva pročelja je žbuka. Vanjska stolarija je iz aluminijskih profila s prekinutim termičkim mostom, ostakljena dvostrukim/trostrukim termoizolacijskim staklom, sa vanjskom zaštitom od sunca u obliku brisoleja. Prostori se dodatno zaštićuju od sunca s unutrašnje strane zavjesama i žaluzinama, ističe se u idejnom rješenju, a naglasak je na prilagođenom pristupu osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti. Vrsta pristupa ovisit će o projektnom rješenju. Inače, sadašnja osnovna škola zaista bi se mogla smatrati trnom u oku stanovnika, općine ali i – što je najvažnije – školaraca samih. Derutna zgrada, izgrađena osamdesetih kao montažni objekt, danas je prepuna nametnika, pukotina, vlage… Veseli čuti kako je učinjen još korak naprijed ka rješenju ovog višegodišnjeg problema.

Iz tiskanog izdanja od 14. siječnja 2022.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist