Hrvatska

Orepić: Zaštitu trebaju dobiti samo oni kojima je to zaista potrebno

Orepić: Zaštitu trebaju dobiti samo oni kojima je to zaista potrebno

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekao je u utorak u Župi dubrovačkoj kako su Europi potrebne ozbiljne prilagodbe u smjeru konačnog prekidanja krijumčarskih ruta i uspostave sigurnih i zakonskih puteva migracije, a naglasio je i kako zaštitu trebaju dobiti oni kojima je to zaista potrebno.
U uvodnom govoru u sklopu Ministarske konferencije koja se održava u sklopu Salzburškog fouma, Orepić je istaknuo kako je migracijska kriza razotkrila strukturalne slabosti naših relevantih sustava.
– Migracijska kriza je razotkrila strukturalne slabosti naših relevantih sustava. Potrebne su nam ozbiljne prilagodbe u smjeru konačnog prekidanja krijumčarskih ruta i uspostave sigurnih i zakonskih puteva migracije. Enormni migracijski pritisak, djelovanje protiv terorizma i ekstremizma traži konkretna operativna rješenja. Načela koja uvijek treba naglašavati su sigurnost i humanost. Potvrdili smo nužnost zajedničkog pristupa, a pozdravljena je i reforma zajedničkog europskog sustava azila. Zaključeno je kako zaštitu trebaju dobiti samo oni kojima je to zaista potrebno. Postojeća suradnja se mora pojačati i razmjenom informacija, potrebni su jači i učinkovitiji informacijski sustavi. Salzburški forum je važna platforma u borbi protiv međunarodnog organiziranog kriminala, a u radu foruma sudjeluje i grupa prijatelja, a razgovarat će se o zajedničkim rješenjima o slabostima koje su uočene u ranijem razdoblju – rekao je Orepić.
Inače, naglasak Ministarske konferencije je na aktualnim pitanjima i temama koje su od izuzetne važnosti za europsku i međunarodnu sigurnost u području zakonitih i nezakonitih migracija i azila, izazova povezanih s upravljanjem granicama na europskoj i regionalnoj razini i dr. Ministarskoj konferenciji prisustvuju ministri unutarnjih poslova država članica Salzburškog foruma i država Skupine prijatelja, kao i predstavnici europskih institucija i agencija, međunarodnih organizacija i partnera. Na konferenciji se očekuje donošenje strateškog okvira za djelovanje do kraja 2016. godine, a bit će usvojena i zajednička deklaracija koja će sadržavati smjernice za daljnje djelovanje i dijalog u području unutarnjih poslova.
Izjava za medije najavljena je za 13 i 40.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist