Aktualno

“Optimistični smo, ali i obazrivi”

"Optimistični smo, ali i obazrivi"

Proračun Grada Dubrovnika iznosit će 426 milijuna kuna. Proračun je optimističan, ali smo i obazrivi – kazao je danas na konferenciji za medije gradonačelnik Andro Vlahušić u svom komentaru na stanje gradskih financija u idućoj godini.

– Sve komunalne tvrtke posluju pozitivno i svi računi su plaćeni. Na današnji dan smo u suficitu više od desetak milijuna kuna. Dobar dio proračuna ovisi i o interakciji s državom (zidine i žičara, op.a.), ali i za to imamo B varijantu. Nećemo dopustiti da uđemo u nepotreban minus. O svim rashodima vodimo strogo računa, a osnovali smo posebno tijelo na čelu s pročelnikom za financije Nikom Pavlovićem te s pomoćnicima za financije iz upravnih odjela. Oni imaju zadatak pet puta provjeriti svaki račun kako ne bi bili u problemima – kazao je Vlahušić.

Jedan od 'novih elemenata' u Proračunu za 2014. godinu jest što Dubrovački muzeji postaju proračunski korisnik, a osigurano je i deset milijuna kuna za nove zaposlenike gradske uprave. Točnije, Vlahušić računa na izglasavanje zakona o zidinama u Saboru te potpuno preuzimanje gradskih zidina pod kontrolu Grada Dubrovnika, pa će taj iznos otići na plaće zaposlenika na zidinama. Također, u Proračunu je uračunat i prihod od koncesije na žičaru, na koju Vlahušić također računa u idućoj godini. Podsjetimo, iste prihode (zidine i žičara) Vlahušić je uvrštavao i u dosadašnje proračune, ali do njih nije uspio doći.

– Imamo stavku proračuna kojom subvencioniramo privatnim osobama 50 posto cijene cestarine autoceste Ploče – Zagreb, dakle to je osam subvencija. Uz to, zadržavamo subvencije za Zračni most, pa se one mogu koristiti i kombinirano – ističe Vlahušić. Umiroljenicima s manjim mirovinama Grad će, osim dodataka, osigurati uskrsnicu i božićnicu od po 300 ili 400 kuna, a krediti studentima rastu s dvije i pol na tri tisuće kuna. Zbog najava susjednih općina Grad Dubrovnik planira i restrukturiranje JP Libertas, uključujući zbrinjavanje viška radnika u toj tvrtci, za što je osigurano desetak milijuna kuna.

Kao ključne investicije u 2014. godini Vlahušić je najavio nastavak projekata Groblja Dubac i obnove Lazareta, na što će biti utrošen ostatak starog kredita (s dijelom prenesenih sredstava). Za kupovinu zgrade na Čingriji osigurano je nešto više od 13 milijuna kuna, a Vlahušić očekuje da će se i Čingrija i Lazareti privesti svrsi do ljeta iduće godine.

Pročelnik za financije Niko Pavlović istaknuo je kako je Proračun za 2014. godinu u odnosu na 2013. veći za 71 milijun kuna, ponajviše jer Grad računa na dodatnih 50 milijuna kuna od zidina, devet milijuna kuna od koncesije za žičaru, sedam milijuna kuna od Dubrovačke kartice, 29 milijuna kuna od zakupa… Također, iz Grada vjeruju da će u idućoj godini konačno naći kupca za zemljište u Mokošici, što bi im donijelo dodatnih 11 milijuna kuna.

Inače, što se tiče ukupne kreditne zaduženosti Grada Dubrovnika, u idućoj godini isteći će krediti za JGP Libertas (7,5 milijuna kuna EBRD), Dječje vrtiće (oko pet milijuna kuna) i Dubrovački arhiv (oko tri milijuna kuna), čime će se zaduženost ukupno smanjiti za oko 15 milijuna kuna. Zato Gradu u 2015. godini na naplatu stiže novo zaduženje, 11 milijuna kuna iz HBOR-a, ali kako je istaknuo pročelnik Pavlović 'nismo prezaduženi i imamo prostora'.

Pavlović je naglasio kako su rashodi u proračunu planirani na 462 milijuna kuna, pri čemu su tekući rashodi povećani za 10,7 posto, što je pročelnik nazvao 'maksimalnim racionaliziranjem'. Rashodi za zaposlene pritom će rasti za 13,2 posto, što je učinak novozaposlenih na zidinama, a općenito u gradskoj upravi neće doći do povećanja koeficijenata i osnovice. Uz nove zaposlenike na zidinama, Grad računa i na devet zaposlenih na poslu legalizacije, a vrijedi dodati kako gradonačelnik nije prihvatio prijedlog iznesen na prošloj sjednici Gradskog vijeća o linearnom povećanju plaća zaposlenika od deset posto.

U 2014. godini u Proračunu je planirano 85 kapitalnih projekata na što će se utrošiti 103,6 milijuna kuna, i to od obnove voznog parka i informatizacije gradske uprave do cestogradnje, vodoopskrbe, javne rasvjete i drugih građevinskih objekata.
– Kad se radi proračun 426 milijuna kuna je teško prikupiti, a još teže rasporediti kako bi se namirile želje i potrebe, koje su uvijek veće. U nekim pitanjima u kojima su se pojedini pročelnici sporili presudio je sam gradonačelnik i time nam olakšao posao – kazao je na kraju Pavlović, dok je Vlahušić znakovito istaknuo:
– U Gradu Dubrovniku za prihod smo zaduženi Pavlović i ja, a svi ostali su zaduženi za rashode!

Vlahušić je na kraju podvukao njegovih pet 'postulata' koje je ugradio u proračun.
– Nema povećavanja pojedinačnih plaća; ne prodajemo nego kupujemo; rješavamo prometnu izoliranost vlastitim sredstvima; investicije su u 2014. godini veće nego u izbornoj 2013. godini te značajno veća ulaganja u obrazovanje i pomoć socijalno ugroženima – istaknuo je Vlahušić.

Prijedlog Proračuna naći će se na vijećničkim klupama na idućoj sjednici Gradskog vijeća u subotu, 30. studenog.

Pročitajte još

[FOTO] NA KAMPUSU Mladi sudjelovali u ‘Europskoj priči o izborima’

Dulist

Županija i Dubrovnik predstavljaju se na sajmu ATM u Dubaiju

Dulist

[FOTO] TUŽNO SJEĆANJE Položeni vijenci u spomen na poginule putnike ‘Aurore’

Dulist