Crna kronika

‘OPERIRALI’ MJESEC I POL DANA Uhićen makedonski dvojac zbog niza prijevara starijih osoba i teške krađe u Dubrovniku

'OPERIRALI' MJESEC I POL DANA Uhićen makedonski dvojac zbog niza prijevara starijih osoba i teške krađe u Dubrovniku

Hrvatska policija stvarno dobro radi – izustio je iskusni 76-godišnji državljanin Makedonije, nakon što je zajedno sa svojim 68-godišnjim sunarodnjakom u subotu poslijepodne uhićen u Splitu, na području Blatina, zbog sumnje da su u proteklih mjesec i pol dana na splitskom, dubrovačkom i šibenskom području prevarili najmanje šest starijih osoba, uzevši im ukupno oko 180 tisuća kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Tvrdnju starijeg Makedonca o radu splitske policije najbolje ilustrira činjenica da je, tijekom kriminalističke obrade nakon uhićenja, otkriveno da su za njim raspisane čak tri međunarodne Interpolove tjeralice, i to iz Slovenije, Austrije i Makedonije.

Policijskim istražiteljima tih zemalja uspješno je izmicao, uz ostalo i zato što je čak otkinuo dio jagodice kažiprsta kako bi otežao identifikaciju otisaka prstiju. Trajalo je to sve dok nije naišao na Šimu Buzova, pomoćnika načelnika za krim PP Trogir, i Ivana Ajdukovića, krim inspektora iz 2 PP Split, koji su zajedno sa svojim kolegama Antom Čudinom iz PP Trogir, Tomislavom Šabićem iz 2 PP i Nikolom Uremovićem iz 1 PP, nakon što su se neki od prevarenih Splićana javili policiji, pokrenuli akciju koja je naposljetku rezultirala uhićenjem.

Vrebali ispred banaka, bolnica, pošte

Dakle, dvojica Makedonaca su tijekom kolovoza obilazila banke, bolnice, parkove, pošte i sva druga područja za koja su pretpostavljali da se tu okupljaju stariji građani. Kad bi ‘naciljali’ pogodnu žrtvu, prišli bi i izmislili priču o slučajnoj prometnoj nesreći koju su imali glumeći da se ne poznaju.

Mlađi bi se predstavljao kao državljanin Izraela i govorio bi engleski, a stariji bi se predstavljao kao Šveđanin, govorio njemački jezik i pomalo ‘natucao’ hrvatski.

Šveđanin bi pitao žrtvu zna li engleski, a onda bi je zamolio da prevede Izraelcu kako mu je u sudaru počinjena šteta od stotinjak eura i da to treba platiti.

Pred naivnim građanima nastavili bi svoj igrokaz nakon što bi im oni povjerovali i zaista izvadili sto eura i dali ih ‘Izraelcu’. Ovaj bi tad pun hvale za poštenje ‘nepoznatog’ Šveđanina izvadio zlatni sat za koji bi rekao da vrijedi 15 tisuća eura i započeo bi priču kako mu je žena u bolnici, kako mora na pobačaj i operaciju te da liječnik traži novac.

‘Šveđanin’ bi tad izvadio par tisuća eura i velikodušno bi se ponudio kupiti sat. E tad bi žrtva ponudila još koju tisuću eura više za sat, a “Šveđanin” bi, da čovjek eto dobije što više novca, odustao od kupnje.

Pratili bi žrtvu do banke da podigne novac, a onda bi ‘Izraelac’ uzeo kuvertu s pravim novcem i ispred žrtve bi je stavljao u ‘pederušu’, koju bi potom zaključao lokotom i predao bi je žrtvi kao zalog da čuva novac dok on ne ode do bolnice vidjeti kako mu je žena. Kad se vrati, obećavao je, dat će žrtvi sat.

Kuverta sa salvetama

E, ali, u ‘pederuši’ ne bi bio pravi novac, nego kuverta sa salvetama ili papirnatim maramicama koju bi prevarant, koristeći nepažnju žrtava, vješto zamijenio pri stavljanju u torbicu.

Dakle, žrtva je bila uvjerena da u torbici ima kuvertu s pravim novcem. Ovaj bi tad rekao da mora do bolnice te bi otišao i nikad se ne bi vratio, a drugi bi prevarant ostao još par minuta sa žrtvom te bi i on otišao praveći se da mora ići, ali da je ovaj ‘Izraelac’ očito pošten čovjek i da će se svaki čas vratiti.

Naravno, žrtve bi čekale po pola sata ili sat vremena, a onda bi shvatile da su nasamarene.

Splitski i trogirski policajci su, nakon prvih saznanja o prevarantskom dvojcu, prvo razgovarali sa žrtvama i uzeli detaljne opise, a onda su pregledali i snimke videonadzora objekata u blizini kojih bi se prijevare odvijale.

Nije bilo lako ući prevarantima u trag jer su koristili šilterice i perike, a nitko nije znao tko su oni zaista. Shvativši na kojim područjima ‘operiraju’, policajci su krenuli danima češljati područja oko tih objekata.

Dolijali kraj ljekarne

Prehodali su desetke kilometara i preventivno legitimirali stotine starijih ljudi te su napokon u subotu kod ljekarne na Blatinama ugledali dvojicu starijih muškaraca koji su odgovarali opisu koje su policiji dale žrtve.

Njih su se dvojica prva iznenadila kad su im policajci prišli. Kod njih je nađena veća količina novca i jedan ‘zlatni’ sat. Tijekom krim istrage pretražen je i apartman koji su iznajmili na području Omiša i u njemu je nađeno također dosta novca, više ‘zlatnih’ satova te više lokota.

Uhićeni je ‘Šveđanin’ nakon uhićenja dao isprave koje su glasile na lažno ime državljanina Srbije, da bi naposljetku priznao da je on ustvari državljanin Makedonije.

Obojica će biti privedena na ODO Split zbog sumnje u počinjenje pet prijevara i jedne teške krađe u Dubrovniku, kada su krenuli prevariti žrtvu na isti način kao i ostale, no on je posumnjao u njihovu priču pa su mu istrgnuli novac iz ruke i pobjegli.

Pretpostavka je da će ODO od suca istrage tražiti određivanje istražnog zatvora.

Pročitajte još

OSUMNJIČENI GRAĐEVINARI Radovima u Novoj Mokošici poremetili statiku zgrade na susjednoj parceli

Dulist

SUKOB GAZDI Potukli se psi, a potom i njihovi vlasnici

Dulist

U hotelu Vis 2 pronađeno beživotno tijelo muške osobe

Dulist