Aktualno

Općina Mljet pred bankrotom

Općina Mljet pred bankrotom

Općina Mljet na rubu je bankrota. Naime, na sjednici Općinskog vijeća, održanoj 19. kolovoza, izneseni su podaci o poraznom stanju općinske blagajne.

Točnije, riječ je o Općini Mljet, Komunalnom Mljet, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Mljet te Turističkoj zajednici Općine Mljet. Pritom u podnesenom izvješću oči posebno bodu financijske obveze koje proistječu iz sudskog spora u slučaju zemljišta prodanog Rusu Vladimiru Jevtušenkovom 2003. godine, a za koje se u međuvremenu pokazalo kako je zapravo vlasništvo Republike Hrvatske.

Kako stoji u izvješću, Općina Mljet je od 2000. godine od te prodaje zaradila oko 47,5 milijuna kuna, te je prethodnih godina sve uspjela potrošiti. Mljećani očekuju da će na kraju morati vratiti cijelokupan iznos, naravno s kamatama koje se gomilaju od 2004. godine, a samo na račun sudskih troškova u tom slučaju Općina je već isplatila 750 tisuća kuna. Početkom listopada slijedi im i sudska ovrha na iznos 210 tisuća kuna, a u 2014. godini još oko 1,2 milijuna kuna.

Poseban je problem u Komunalnom Mljet, gdje je Općina jamac za 3,4 milijuna kuna, bez dobivene suglasnosti Ministarstva financija i Vlade RH (?!), za obveze koje će Komunalno teško moći ispuniti. Osim toga, Komunalno ima nepodmireni dug od 3,2 milijuna kuna, kao rezultat duga za izgradnju benzinske postaje 2001. godine te, kako se navodi u uzvješću, 'nenamjenskog trošenja utrška od goriva za druge namjene, omogućavanja pojedincima velikih dugovanja za kupljeno gorivo bez naplate kamata i nenamjenskom trošenju povrata PDV-a bez isplate tog dijela dugovanja krajnjem vjerovniku'.

Općinsko vijeće navedeno je stanje označila 'nezavidnim', procjenjujući kako će ga biti teško moguće konsolidirati 'bez znatne podrške i pomoći viših razina proračuna', dakle Republike Hrvatske, koja je najveći vjerovnik Općine. Općinsko vijeće ponašanje bivše vlasti ocijenilo je 'nedomaćinskim' i 'suprotnim načelima upravljanja i raspolaganja proračunskim sredstvima'.

Stoga je, posljedično utvrđenom stanju, donesena odluka o smanjenju iznosa naknade dužnosnicima Općine Mljet za 20 posto, smanjenju iznosa naknade vanjskim suradnicima za 25 posto, a predloženo je i smanjenje osnovice za plaće zaposlenicima općinske uprave i Javne vatrogasne postrojbe za 15 posto, zaposlenicima Turističke zajednice za 10 posto, direktoru Komunalnog Mljet za 20 posto, a zaposlenicima iste tvrtke za 10 posto. Sve uz procjenu kako bi se 'bez provedenog konsolidiranja' mogao zaustaviti razvitak otoka, a bez posla ostati pedesetak zaposlenika.

Pročitajte još

A BILE SU 40 KUNA Prve trešnje na virtualnoj placi i do 10 eura! Je li to realna cijena?

Dulist

NAKON TARIKA Lejla Filipović odgovorila hejterima na kritike u ‘Zvijezde pjevaju’

Dulist

SMJEŠTAJ S POGLEDOM NA MORE Nove poste kampera na putu za Copacabanu

Dulist