Aktualno

Okupljanje ‘osnovaca’ škole iz Grada: Kad se slavi 39 godina od ‘male mature’!

Boris osnovci 39 godina mature 9

Ljeto u našem Gradu i okolini mu vrijeme je gužvi, vrućina, prometnog kaosa, ali i kupanja i odmora, pa i okupljanja i susreta nekadašnjih prijatelja iz djetinjstva, iz ulice i kvarta, ali i razreda nekih davnih školskih generacija, ponajviše „maturanata“, ali, kako godine nadolaze, sve češće i „osnovaca“.

Dođe se ljeti sa svih strana svijeta i Lijepe naše do Grada, neki susret, slučajan ili namjeran, pa krenu sjećanja, a onda i dogovori o zajedničkom okupljanju bar na jedno večer u ova luda vremena, za prisjetiti se dana djetinjstva i mladosti. Tako ovih dana čitamo i gledamo fotografije sa susreta mnogih generacija „maturanata“, što je već postalo dugogodišnja tradicija, a nešto rjeđe susrete „osnovaca“, što bi tek mogla postati lijepa tradicija. „Maturanti“ slave zajedničku mladost, a „osnovci“ svoje djetinjstvo, jer tu ih osim škole povezuje i zajednička ulica, kvart, odlasci u školu, kupanja, prvi izleti i ekskurzije, što ostaje zauvijek u sjećanju. I što smo stariji, više se prisjećamo upravo tih dana. Upravo takvo okupljanje sjećanja na te dane djetinjstva, nakon lanjskog prvog susreta poslije čak 38 godina, drugi put za redom ovog utorka su imali nekadašnji učenici 8 c razreda osnovne škole u Gradu i na Pločama nekad zvane „Miše Simoni“, zadnjih godina zvane „Marin Getaldić“!

Djeca Grada, iz mnogih ulica Grada, sa svih strana, iz svih njegovih kvartova, „pojačani“ sa ponekim učenikom s Ploča ili s Pila ili iz Rijeke dubrovačke, okupili su se uz smijeh, prisjećanje na kupanje na Porporeli ili Banjama, na pjevanje u „Malom raspjevanom“ ili na prve probe „Linđa“, na stare dobre nastavnike i „posudbe“ dnevnika, prve razrede u Preparandiji, nastavak u Gradu i na Pločama, obružavanja i skrivanja na Komardi ili na Buži, na košarku u Karmenu, đir po Stradunu, izlete na Bosanku, prvu ekskurziju, što sve ne… sjećanja su samo nadolazila, na Grad kakav je bio i kakav više nije, jer malo ih je ostalo živjeti u njemu nakon svih ovih godina.

Puno emocija i obećanje kako će se obavezno okupiti i naredno ljeto, te obilježiti 40 godina od svoje „male mature“ kad su završili osnovnu školu. A okupili su se Sanja Bakarić Šahunić, Ivica Balić, Marina Barjaktarević Glavinić, Vlaho Car, Keka Čampara Žaknić, Sutko Dilberović, Marija Dubelj Nenadić, Ilija Gavrić, Jovo Ilić, Miho Karlić, Zagorka Matijević Kristić, Boris Njavro, Katija Penjak, Tonći Pavlović, Marija Rudenjak, Dubravko Violić i Jadranka Vukasović Bobić. Iduće godine na proslavi bit će ih, kažu, još i više.

Pročitajte još

[FOTO] ‘FREKVENCIJE I EKRANI’ Novinari podijelili medijsko iskustvo sa studentima

Dulist

Biskup predvodi misu u katedrali na svetkovinu Duhova

Dulist

HGK pokrenuo edukacije za vodiče kajaka radi regulacije i sigurnosti gostiju

Dulist