Hrvatska

Okrugli stol u Zagrebu na temu turističke izgradnje u Malostonskom zaljevu

Kamenice, Malostonski zaljev

Okrugli stol TURISTIČKA IZGRADNJA U MALOSTONSKOM ZALJEVU – PRIRODNOM REZERVATU U MORU održat će se u utorak 1. travnja s početkom u 12 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Zrinskom trgu 11.

Okrugli stol organiziraju Razreda za prirodne znanosti, Znanstveno vijeće za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana i Znanstveno vijeće za zaštitu prirode Hrvatske akademije.

Uvodna izlaganja na temu Turistčka izgradnja u Malostonskom zaljevu – prirodnom rezervatu u moru održat će prof. dr. sc. Nenad Jasprica (Sveučilište u Dubrovniku, Institut za more i priobalje). Na temu Ribe i ribarstveno-biološka istraživanja šireg područja Malostonskog zaljeva govorit će prof. dr. sc. Jakov Dulčić (Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split), dok će prof. dr. sc. Melita Peharda Uljević (Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split) govoriti na temu Školjkaši Malostonskog zaljeva – raznolikost i razvoj.

U raspravi uvodno sudjeluju dr. sc. Ivica Vilibić (Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split), dr. sc. Živana Ninčević Gladan (Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split) i pismenim osvrtom doc. dr. sc. Zrinka Rudež d.i.a. (IGH Urbanizam d.o.o., Zagreb) .

Malostonski zaljev jedno je od najvažnijih područja za uzgoj europskih kamenica u hrvatskom dijelu Jadrana i u Sredozemnom moru. Svaki dodatni utjecaj čovjekovih neracionalnih aktivnosti mogao bi ugroziti funkciju ekološkog sustava i razvoj visoko isplative gospodarske aktivnosti. Na okruglom stolu bit će prikazane spoznaje o raznolikosti, razmnožavanju i ekologiji gospodarski važnijih vrsta školjkaša. Moguća je opasnost da planirani zahvat i povećanje broja turista poveća donos štetnih tvari u more (otpadne vode, štetne bakterije i virusi, teški metali od plovila i s prilaznih cesta) i ugrozi zdravstvenu ispravnost hrane iz mora. Izgradnja jednog turističkog objekta izazvala bi daljnju izgradnju hotela i kupališta u budućnosti i daljnju degradaciju kvalitete mora oko uzgajališta školjkaša te ugrožavanje razvoja gospodarske aktivnosti koja bi trebala biti komplementarna hotelskom turizmu najviše kategorije.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist