Aktualno

OKRUGLI STOL U PODGORICI ‘Proces suočavanja s prošlošću – slučaj MORINJ’

OKRUGLI STOL U PODGORICI 'Proces suočavanja s prošlošću - slučaj MORINJ'

Centra za građansko obrazovanje iz Podgorice organizira ovog utorka u Podgorici okrugli stol pod nazivom “Proces suočavanja s prošlošću – slučaj MORINJ”, s ciljem podsjećanja crnogorske javnosti na sve detalje kaznenog postupka u kojem je donesena, do sada jedina, pravomoćna presuda crnogorskog pravosuđa u vezi ratnih zločina počinjenih na području RH.

Na skupu će govoriti predstavnici Vrhovnog državnog tužiteljstva i ministarstva pravosuđa Crne Gore kao i odvjetnici dubrovačkih logoraša, zatočenika logora Morinj te predstavnice organizacija civilnog društva (Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Akcija za ljudska prava Podgorica HRA, Centar za građansko obrazovanje Podgorica CGO) koje su u svojim priopćenjima u svibnju 2014., nakon izricanja pravomoćne presude u predmetu Morinj, i prosincu 2014. povodom godišnjice jednog od najtežih napada na Grad pod opsadom kritizirale prenisko, pravomoćno, odmjerene kazne pravosudnih vlasti Crne Gore u predmetu Morinj.

Spomenute organizacije su, ističe se u pozivu za okrugli stol, tada istaknule propust crnogorskog pravosuđa da zločine u logoru Morinj tretiraju kao organizirani sustav zlostavljanja zatvorenika, zbog čega nisu niti podignute optužnice protiv osoba koje su bile nadređene neposrednim počiniteljima zločina, optuženicima u ovom postupku.

Podjsetimo, Apelacijski sud Crne Gore, u priopćenju za javnost od 23. travnja 2014., objavio je da je odbio žalbe Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici i branitelja okrivljenika te potvrdio presudu Višeg suda u Podgorici od 31. srpnja 2013. godine kojom su četvorica bivših pripadnika nekadašnje JNA, u trećem, ponovljenom postupku, osuđeni za ratni zločin počinjen zlostavljanjem hrvatskih civila i ratnih zarobljenika u crnogorskom logoru Morinj. Ivo Menzalin osuđen je na 4, Špiro Lučić i Boro Gligić na po 3, a Ivo Gojnić na dvije godine zatvora.

U istom predmetu ranije su Mlađen Govedarica, zapovjednik logora i Zlatko Tarle pravomoćno oslobođeni optužbe. Izrečene kazne, koje su pravomoćnošću presude sada postale konačne, niže su od zakonskog minimuma propisanog za utužena kaznena djela, ističe se u pozivu.
Nadalje se navodi kako sudski postupak za zločine u logoru Morinj, bivši logoraši, članovi Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora Dubrovačko-neretvanske županije, otprije smatraju pravosudnom farsom i u više navrata tijekom suđenja izražavali su nezadovoljstvo ne samo odlukama podgoričkih sudova već i nebrigom hrvatskih institucija u odnosu na statusne probleme logoraša, naglašavajući kako je iz “Dubrovačko-neretvanske županije veliki broj logoraša bio u Morinju, provevši ukupno u zarobljeništvu 18.500 dana”.

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist