Županija

OGLASILI SE MJEŠTANI ‘Nismo zadovoljni izvedbom HEP-a, sječa stabala se mogla izbjeći’

OGLASILI SE MJEŠTANI 'Nismo zadovoljni izvedbom HEP-a, sječa stabala se mogla izbjeći'

Nakon napisa u medijima kojim je načelnik Općine Konavle prozvao HEP za devastaciju drveća i prostora Ljute zbog izvođenja rekonstrukcije niskonaponske mreže, oglasio se i tamošnji mjesni odbor čiji dopis prenosimo u cijelosti:

‘Budući da se posljednjih dana, po nekim društvenim mrežama i portalima, u svezi postavljanja niskonaponske mreže u selu Ljuta navode neke netočne informacije, dajemo ovo priopćenje. Već nekoliko desetljeća Ljuta ima veliki problem sa niskonaponskom mrežom. Do prije dvije godine napon je bio znatno niži od zakonom propisanog, a sve zbog povećanja potrošnje i loše niskonaponske mreže, te je u to vrijeme dolazilo do velikih šteta. Naime, uslijed niskog napona kvarili su se kućanski uređaji. Mjesni odbor je više puta reagirao prema Elektrojugu i tražio da se navedeni nedostaci što žurnije uklone.

Djelatnici Elektrojug-a su postavili maxigraf i utvrdilo se da je napon prenizak. Nakon toga je postavljena nova trafostanica koja zadovoljava potrebe sela Ljuta, međutim sa novom trafostanicom nije riješen problem elektrodistribucije, jer je mreža koja opskrbljuje većinu potrošača na nekim dijelovima stara i do 45 godina. Ta stara dotrajala mreža je prolazila šumom i nekoliko puta je dolazilo do požara, jer su se po velikom vjetru sudarale žice i dolazilo je do iskrenja. Također je dolazilo do padanja drvenih stupova na cestu Gruda- Ljuta, te su nerijetko kućanstva bila i po više sati bez električne energije.

Uz pomoć Općine Konavle, i to u prvom redu načelnika, gospodina Boža Lasića, uspjeli smo dogovoriti sa Elektrojugom, da se obnovi niskonaponska mreža. Cijelo vrijeme dugotrajnih i mukotrpnih pregovora zahtijevali smo da se novi kabel ukopa, međutim svaki puta smo dobili odbijenicu od strane uprave Elektrojuga-a, uz objašnjenje da su im to preveliki troškovi i da ne mogu tolika sredstva uložiti u selo Ljutu.

Uvidjevši da podzemni kabel nećemo dobiti, pristali smo na nadzemni kabel, s tim, da nam je načelnik Općine Konavle obećao da će se prilikom izgradnje kanalizacije Ljuta-Gruda, napraviti priprema za podzemni kabel, te da će se isti ugraditi čim bude moguće.

Prije početka radova Elektrojug je zatražio suglasnost vlasnika privatnih parcela, te su isti pristali na njihov zahtjev. Na koji način su riješene dionice gdje je vlasnik ŽUC, nismo upoznati, jer u tom dijelu pregovora nismo sudjelovali. Međutim, moramo istaknuti da nismo zadovoljni načinom na koji je postavljena mreža uz cestu Gruda – Ljuta, jer mislimo da se sječa stabala dijelom mogla izbjeći, da su se stupovi još udaljili od ceste.

Nadamo se da će se postavljanjem nove mreže riješiti dugogodišnji problem loše opskrbe pojedinih kućanstava električnom energijom, te da će se za vrijeme izgradnje kanalizacijskog sustava postaviti podzemni kabel i ukloniti betonski stupovi.’

Pročitajte još

POLICAJCI PREDSTAVILI SVOJE ZVANJE Dani otvorenih vrata u Pločama i Metkoviću

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist