Crna kronika

ODVJETNICA OBITELJI POGINULIH U HE DUBROVNIK Košta: ‘Sud će potvrditi optužnicu. Ne očekujem iznenađenja!’

ODVJETNICA OBITELJI POGINULIH U HE DUBROVNIK Košta: 'Sud će potvrditi optužnicu. Ne očekujem iznenađenja!'

Danas je tijek rasprave bio očekivan. Iznesena je optužnica. Naravno, obrana je iskoristila zakonska prava da se suprotstavi tome te je iznijela svoje razloge u cilju osporavanja te je zatražila određeno izdvajanje nezakonitih dokaza – ispričala je Doris Košta, odvjetnica stradalih u platskoj tragediji kobnog siječnja 2019., a nakon što je u srijedu na Županijskom sudu u Dubrovniku održana sjednica Optužnog vijeća u predmetu Hidroelektrana Dubrovnik u Platu.

Podsjetimo, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske Mata Miškovića, Željka Starmana, Nikolu Rukavinu, Ivicu Nujića i Miljenka Vučića, tada vodeće ljude HE Dubrovnik i HEP-a te stručne suradnike na projektu njene rekonstrukcije, tereti za počinjenje ‘teškog djela protiv opće sigurnosti’, ‘opasnog izvođenja građevinskih radova’ te ‘teškog djela protiv opće sigurnosti’, a koji su rezultirali pogibljom trojice zaposlenika hidroelektrane u Platu – Davora Pozniaka, Mata Maškarića i Ivice Zvrka.

Na današnjoj sjednici Optužnog vijeća nije se odlučivalo o potvrđivanju optužnice, budući da je branitelj jednog okrivljenika predlagao izdvajanje iz spisa nekih iskaza svjedoka za koje on misli da su nezakoniti.

Kako je za DuList istaknuo glasnogovornik Županijskog suda u Dubrovniku Pero Miloglav, s obzirom da Zakon o kaznenom postupku predviđa u takvoj situaciji da se najprije mora odlučiti o izdvajanju tih dokaza, na današnjem ročištu nije odlučivano o potvrđivanju optužnice.

-Narednih dana donijet će se odluka o eventualnom izdvajanju ili neizdvajanju tih dokaza, a na takvu odluku imaju pravo žalbe nezadovoljne stranke na Visokom kaznenom sudu u Zagrebu. Tek kad to rješenje postane pravomoćno, zakazuje se sljedeća sjednica na kojoj će se odlučivati o potvrđivanju optužnice – iznio je Miloglav.

– Preostaje na sudu da donese rješenje prvenstveno u odnosu na nezakonite dokaze i prigovore. Ono što dalje očekujemo da će sud, jer se radi o osnovanoj sumnji koja će se dalje raspravljati tijekom postupka, zacijelo potvrditi optužnicu. Na to će se izjaviti žalba. O predmetu će odlučiti Vrhovni sud RH. Vratit će se, i od sljedećeg ročišta kad dobijemo poziv ući ćemo u raspravljanje – iznijela je.

Kad se donese rješenje je li optužnica potvrđena ili ne, optuženi imaju 15 dana žalbe, a ako sve bude išlo glatko, unutar godine dana od početka suđenja može se očekivati prvostupanjska presuda, rekla je Košta.

– Kako se često nalazim na drugoj strani, a ovo je dovoljan stupanj osnovane sumnje da optužnica bude potvrđena, ne očekujem iznenađenja – zaključila je.

Na Županijski sud ove srijede stigli su odvjetnici Gordan Preglej, Čedo Prodanović, Doris Košta, Zrinko Zrilić, Tomislav Matić i Zvonimir Hodak, ali i jedan od optuženih Miljenko Vučić.

Pročitajte još

Moldavac i Bugarin u bunkeru kombija pokušali prokrijumčariti pet osoba

Dulist

TJEDAN NA CESTAMA Kažnjeno 156 ‘gasera’

Dulist

TJEDAN NA CESTAMA Kažnjeno 156 ‘gasera’

Dulist