Aktualno

Odvjetnica Doris Košta: Sve ide očekivanim tijekom i sve se više produbljuje nered koji je vladao u pogonu HE!

Odvjetnica Doris Košta: Sve ide očekivanim tijekom i sve se više produbljuje nered koji je vladao u pogonu HE!

Ovog ponedjeljka, 3. travnja, nastavljeno je suđenje na Županijskom sudu za tragediju u HE Dubrovnik u Platu. Danas prva ispitana svjedokinja je majka poginulog Davora Pozniaka, Božena Pozniak, koja je i oštećena u ovom postupku. O tome možete više pročitati ovdje. Odvjetnica Doris Košta, opunomoćenica dvije obitelji stradalih radnika, komentirala je za DuList tijek suđenja.

– Sve ide očekivanim tijekom i sve se više produbljuje nered koji je vladao u pogonu i hidroelektrani. Stvari su se događale unutar postrojenja vrlo visokog rizika, tako da je uopće neshvatljivo kako se sve događa, da se ništa ne evidentira, a očito se izbjegava uvući u postupak i ostale zaposlenike koji su itekako odgovorni. Danas vidite da se protežu određena imena, na koje će opunomoćenica imati mnogo pitanja. To je naravno Lise, koji je bio prvi što se tiče odgovornosti protupožarne zaštite i nije mogao zanemariti da on nema siguran put u slučaju ovakvih situacija – rekla je odvjetnica i osvrnula se na to postoji li mogućnost da se neka nova imena pojave na optuženičkoj klupi.

– Ništa nije isključeno, rekla bih da oni za koje smo od samog početka smatrali da bi morali biti unutar osoba koje bi bile obuhvaćene optužnim aktom, ne umanjuje odgovornost ovdje nazočnih. Zasigurno, što sam rekla i prošli put, postoji još osoba koje nisu dotaknute, a mogle bi se naći – naglasila je odvjetnica.

Na pitanje postoji li mogućnost da se nikada ne dozna prava istina, odvjetnica je odgovorila da se prava istina već zna, ali da je u budućnosti potrebno raditi na sudjelovanju, odnosno suodgovornosti okrivljenika.

– Mislim da već sada znamo pravu istinu, u smislu da imamo vrlo teške posljedice i da imamo situaciju da sigurnost radnika nije bila osigurana. Sad je pitanje sudjelovanja, odnosno suodgovornosti okrivljenika. Dakle, je li to HEP koji nema organiziranu zajednicu i kontrolu, zbog čega se i išlo tako visoko, što se tiče kaznene odgovornosti, po sustavu zapovjedne. Izvođači ne mogu sa sebe skinuti odgovornost jer ako investitor nešto traži, a u to vrijeme nije sukladno svim zakonima Republike Hrvatske i protupožarne zaštite, oni moraju reći ‘mi to nećemo raditi’ ili ‘dobili smo takve ploče koje se ne smiju ugraditi’. Oni to nisu napravili i to je njihova odgovornost – zaključno je kazala odvjetnica Doris Košta.

Pročitajte još

MINUTE KOJE ŽIVOT ZNAČE Znate li što je ‘zlatni sat’?

Dulist

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist