Aktualno

Čak 300 tisuća građana ostaje bez zdravstvenog osiguranja?

hzzo zdravstveno kartica

Od 1. travnja na snagu je stupila zakonska odredba po kojoj svi osiguranici koji su promijenili status u obveznom zdravstvenom osiguranju temeljem kojeg su osigurani, moraju tu činjenicu dojaviti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) kako bi zadržali svoj status osiguranika.

Riječ je o odredbi koja HZZO-u omogućuje čišćenje evidencije osiguranih osoba od »fiktivnih« osiguranika. U toj su evidenciji, naime, danas i mnogi oni koji su otišli iz Hrvatske, zaposlili se u inozemstvu i zapravo više nemaju pravo na hrvatsko zdravstveno osiguranje. Prema procjenama zdravstvene administracije, radi se o brojci od čak 300.000 osiguranika, piše Novi list.

Na snagu su stupile izmjene i dopune Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kojima se propisuje obveza osiguranicima da se osobno jave u HZZO ako su postali punoljetni, prekinuli radni odnos, ili pak odslužili vojni rok ili zatvorsku kaznu. U slučaju prijave na zavod za zapošljavanje takvo javljanje nije potrebno.

Obveza osobnog javljanja HZZO-u radi provjere okolnosti na temelju kojih im je taj status utvrđen, ako se ne vode u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, novim se zakonskim odredbama propisuje svima nakon napunjenih 18 godina, nakon isteka školske godine u kojoj su završili školovanje ili nakon položenog završnog ispita, nakon prestanka radnog odnosa, odnosno obavljanja djelatnosti, ili nakon prestanka primanja naknade plaće temeljem obveznog zdravstvenog osiguranja.

Javiti se HZZO-u, prema novom zakonu, moraju i svi oni koji su upravo odslužili vojni rok te zatvorenici nakon otpuštanja iz ustanove za izvršenje kaznenih i prekršajnih sankcija, te iz zdravstvene ili druge specijalizirane ustanove, ako je bila primijenjena sigurnosna mjera obveznoga psihijatrijskog liječenja ili liječenja od ovisnosti.

Navedene kategorije osiguranika moraju se osobno javiti u najbliži ured HZZO-a u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona, odnosno najkasnije sa zaključno 29. lipnja 2023. godine. Ako ne žele ostati bez zdravstvenog osiguranja, i dalje će imati obvezu osobnog dolaska u HZZO jednom u tri mjeseca, osim za vrijeme dok se vode u evidenciji nezaposlenih osoba pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire ‘četiri ubojice u prometu’

Dulist

Zbog koncerta u Čibači linije 16 i 23 A mijenjaju trasu

Dulist

OVA GODINA S PREKO 3 MILIJUNA PUTNIKA Zračna luka obara rekorde, ‘prešišali’ brojke iz 2019.

Andrea Falkoni Račić