DuList PROMO

Održana zajednička dvodnevna vježba vatrogasnih postrojbi u sklopu projekta Flood & Fire

Održana zajednička dvodnevna vježba vatrogasnih postrojbi u sklopu projekta Flood & Fire

Dvodnevna vježba vatrogasnih postrojbi svih projektnih partnera u projektu „Flood and Fire“ održana je u četvrtak i petak, 26. i 27. svibnja i u njoj je sudjelovalo ukupno 20 vatrogasaca iz Konavala, Trebinja, Herceg Novog i Općine Ravno. Prvi, teoretski dio vježbe organiziran je u hotelu Croatia u Cavtatu, dok se praktični dio održao na vanjskom vježbalištu u Popovićima.

Prvog dana, vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović približio je vatrogascima iz partnerskih općina na projektu „Sustav vatrogastva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – kako osigurati kvalitetan odgovor na prirodne katastrofe, a Zdravko Kovačić, zamjenik zapovjednika „JVP Dubrovački vatrogasci“ održao je predavanje na temu „Priprema za kvalitetnu reakciju prilikom požara na otvorenom prostoru“.

Prethodno, prisutnima su se obratili Perica Pušić, pročelnik UO za EU fondove, ruralni razvoj i gospodarstvo Općine Konavle te Jovan Subotić, voditelj projekta za općinu Herceg Novi. Projektne aktivnosti u Općini Konavle predstavila je Mariana Čupić Jovanovski, voditeljica projekta.

U petak, drugog dana događanja, održana je zajednička vatrogasna vježba svih partnera projekta. Vježba se sastojala od simulacije šumskoga požara otvorenoga prostora, u kojem je požar prešao na objekt te simulacije gašenja požara zatvorenoga prostora u objektu, a koja je uključivala i pretragu prostorija i spašavanje osoba u objektu.

Ovim projektom za potrebe JVP Konavle bit će osigurano šumsko-navalno vatrogasno vozilo s dvostrukom kabinom, vatrogasno terensko ATV vozilo za intervencije u posebnim situacijama, zatim 25 setova osobne zaštitne opreme (čizme, hlače, jakne, kacige, potkape, baterije), ručne radio stanice te multikopter (dron) s termo signalom za svrhe potrage za nestalim osobama.

Provedba projekta započela je 15.08.2020. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.851.353,00 eura, od čega je sufinanciranje Europske unije 85% u iznosu od 1.573.650,05 eura.

Glavni partner projekta je Općina Herceg Novi, dok su projektni partneri, uz Općinu Konavle, još i Grad Trebinje te Općina Ravno.

Glavni cilj projekta jest povećati spremnost obuhvaćenog prekograničnog područja za pravovremene i kvalitetne reakcije u slučaju prirodnih katastrofa, ali i katastrofa uzrokovanih ljudskim faktorom te smanjiti i ublažiti negativne posljedice istih. Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Općine Konavle te ni na koji način ne predstavlja stavove Europske unije.

Foto: Blur.hr

Održana zajednička dvodnevna vježba vatrogasnih postrojbi u sklopu projekta Flood & Fire

Pročitajte još

Otkrijte najbolje slot igre u hrvatskim online kasinima

Dulist

Zanimljive činjenice o automatima za igre

Dulist

Nije šala! Od danas u TuttoBene popust 40 posto na sve!

Dulist