Hrvatska

Održan svečani program na Kninskoj tvrđavi, Milanović podijelio odlikovanja

Održan svečani program na Kninskoj tvrđavi, Milanović podijelio odlikovanja
U sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja na Kninskoj tvrđavi je 4. kolovoza 2021. održano primanje ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata kojem su nazočili najviši vojni i civilni dužnosnici, među kojima ministar obrane Mario Banožić, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur, predstojnik Ureda predsjednika i savjetnik za vanjsku politiku Orsat Miljanić, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, te posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, državni tajnici u MORH-u Zdravko Jakop i Branko Hrg, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, zapovjednici postrojbi Hrvatske vojske i brojni drugi | Foto: MORH/ J. Kopi

U sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja na Kninskoj tvrđavi u srijedu je održano primanje ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata kojem su nazočili najviši vojni i civilni dužnosnici, među kojima predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur, predstojnik Ureda predsjednika i savjetnik za vanjsku politiku Orsat Miljanić, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, te posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, državni tajnici u MORH-u Zdravko Jakop i Branko Hrg, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, zapovjednici postrojbi Hrvatske vojske i brojni drugi.

Predsjednik Zoran Milanović istaknuo je kako se danas radujemo uspjesima, a ne likujemo nad tuđim porazima.

– 1995. ovdje je stavljena ‘točka na i’, a oni najodlučniji među vama izvojevali su ovu bitku – kazao je naglasivši kako su visoka državna odlikovanja dug časti i poštovanja svima koji su se borili za hrvatsku slobodu.

Predsjednik Milanović uručio je odlikovanja Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama OSRH ratnim zapovjednicima: umirovljenom general-pukovniku Mladenu Kruljcu, umirovljenom general-bojniku Ivanu Kapularu, umirovljenom general-bojniku Jozi Milićeviću i umirovljenom brigadnom generalu Zvonku Peternelu te odlikovanja Reda Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu dvjema postrojbama HVO-a – Vojnoj policiji HVO-a i Postrojbi za posebne namjene Ludvig Pavlović HVO.

Uručeno je i promaknuće u čin brigadnog generala brigadiru Draženu Ressleru.

Uputivši čestitke i zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, a posebno obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te ratnim vojnim invalidima ministar obrane Mario Banožić je istaknuo kako je upravo hrvatskim braniteljima pripala čast da ostvare san mnogih generacija o neovisnoj i slobodnoj Hrvatskoj.

– Čast mi je biti s ljudima koji su bili dio Domovinskog rata, sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja i operacijama koje su joj prethodile, te su donijeli iskreni osmijeh na lica svih ljudi koji su željeli slobodnu Hrvatsku – rekao je ministar te dodao da se danas svaki hrvatski vojnik prisjeća kako je hrvatska zastava podignuta na kninskoj tvrđavi i tko je za to zaslužan.

– Kada sam postao ministar obrane, razgovarao sam s mnogima od vas, časnicima i dočasnicima, i shvatio sam da onog trena kada uđeš u sustav obrane i hrvatske vojske, moraš se prestati baviti dnevno-političkim stvarima. Zašto? Jer samo tako hrvatska vojska može ići naprijed, modernizirati se i razvijati. A to je ono za što ste se vi borili – istaknuo je Banožić. Naglasio je da je u SAD-u nedavno razgovarao o 25 godina partnerstva Hrvatske i SAD-a, saveznika koji je, kako je rekao, bio i ostao najvažniji i sudjelovao u formiranju i preoblikovanju hrvatske vojske.

– Danas, s ponosom možemo reći da stajemo rame uz rame s najvećom vojskom svijeta, i kao takvi smo cijenjeni. Cijene nas, da nas, malu hrvatsku državu, puno manju hrvatsku vojsku, zbog našeg srca i našeg ponosa i hrabrosti – rekao je i dodao kako je ta hrabrost ponajprije iskazana u Domovinskom ratu

– Hrvatska vojska nastavlja se jačati i razvijati, a modernizacija i opremanje naša je budućnost – kazao je ministar te istaknuo kako je Hrvatska vojska cijenjena po rezultatima, čestitosti i hrabrosti, ona je danas uz rame najvećim vojskama svijeta.

– Zahvaljujem vam uime svih generacija. Nastavit ćemo prenositi sve što ste časno, pošteno i hrabro činili – poručio je ministar.

Ministar Banožić uručio je nagrade najboljima na natjecanju za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku i to najboljoj natjecateljici policijskoj službenici Antoniji Radeljić te satniku Ivanu Gerenčeru koji je osvojio titulu najspremnijeg pripadnika HV-a kojem je uručio samokres.

Uručena je i pohvala klapi HRM-a Sveti Juraj u prigodi 20 godina njihovog rada i promicanja vojnog poziva.

U prigodnom glazbenom programu sudjelovali su band HRM-a, Klapa Sv. Juraj te Klapa Sv. Mihovil.

Foto: MORH/J. Kopi

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist