Županija

Održan sastanak Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

U srijedu održan je sastanak Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na koje je fokus rasprave bio participiranje županija u aktivnostima tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU, a na kojem je, među ostalim, sudjelovao zamjenik župana dubrovačko-neretvanskog Joško Cebalo.

Kako je istaknuto, Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine predstavlja jedan od složenijih međunarodnih projekata, a iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova potvrđeno je da će Hrvatskoj zajednici županija biti dodijeljena aktivna uloga u ovom procesu. Pripreme za Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU su započele krajem 2016. godine, a o važnosti i zahtjevnosti procesa govore i brojke: za vrijeme predsjedanja bit će održano 160 sastanaka, od kojih 50 izvan Zagreba, raspoređenih po svim županijama. Procjenjuje se da će kroz Hrvatsku proći 25 tisuća delegata, od kojih su i dva summita šefova država, 12 ministarskih vijeća i 7 ministarskih konferencija. Uspješno predsjedanje mjeri se brojem ispunjenih ciljeva, ali i brojem pokrenutih inicijativa,

„Zahvaljujući intenzivnoj suradnji Vlade Republike Hrvatske i lokalne i regionalne samouprave u posljednje dvije godine, stručnjaci iz razvojnih agencija uključeni su u planiranje iduće financijske perspektive, kroz prijenos poslova ureda državne uprave pokazali smo da smo spremni biti nosioci reforme javne uprave, a učinkovitijom raspodjelom statističkih regija u budućnosti očekujemo još veću efikasnost u povlačenju sredstava Europske unije. Uključivanje županija u aktivnosti predsjedanja doprinijet će definiranju ciljeva i pitanja koja je potrebno rješavati, uzimajući u obzir povratnu informaciju od građana, kojoj je lokalna i regionalna samouprava najbliža“, istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

U sklopu Izvršnog odbora održano je i predstavljanje projekta “Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo“, Instituta za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama, kojim se promovira usklađivanje privatnog i poslovnog života zaposlenih roditelja te uravnotežen odnos muškaraca i žena na tržištu rada.

Pročitajte još

POTPISAN SPORAZUM O FINANCIRANJU Komunalni dio Luke Račišće bit će uređen do ljeta 2022.

Dulist

VAŽNA OBAVIJEST ZA RODITELJE Ovo su cijene župskog vrtića za travanj

Dulist

ŽUPAN ČESTITAO KOŠARKAŠICAMA RAGUSE ‘Najsjajniji pokal koji ste izborile potvrda je snage i želje za uspjehom’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija