Županija

Održan sastanak Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

U srijedu održan je sastanak Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na koje je fokus rasprave bio participiranje županija u aktivnostima tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU, a na kojem je, među ostalim, sudjelovao zamjenik župana dubrovačko-neretvanskog Joško Cebalo.

Kako je istaknuto, Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine predstavlja jedan od složenijih međunarodnih projekata, a iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova potvrđeno je da će Hrvatskoj zajednici županija biti dodijeljena aktivna uloga u ovom procesu. Pripreme za Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU su započele krajem 2016. godine, a o važnosti i zahtjevnosti procesa govore i brojke: za vrijeme predsjedanja bit će održano 160 sastanaka, od kojih 50 izvan Zagreba, raspoređenih po svim županijama. Procjenjuje se da će kroz Hrvatsku proći 25 tisuća delegata, od kojih su i dva summita šefova država, 12 ministarskih vijeća i 7 ministarskih konferencija. Uspješno predsjedanje mjeri se brojem ispunjenih ciljeva, ali i brojem pokrenutih inicijativa,

„Zahvaljujući intenzivnoj suradnji Vlade Republike Hrvatske i lokalne i regionalne samouprave u posljednje dvije godine, stručnjaci iz razvojnih agencija uključeni su u planiranje iduće financijske perspektive, kroz prijenos poslova ureda državne uprave pokazali smo da smo spremni biti nosioci reforme javne uprave, a učinkovitijom raspodjelom statističkih regija u budućnosti očekujemo još veću efikasnost u povlačenju sredstava Europske unije. Uključivanje županija u aktivnosti predsjedanja doprinijet će definiranju ciljeva i pitanja koja je potrebno rješavati, uzimajući u obzir povratnu informaciju od građana, kojoj je lokalna i regionalna samouprava najbliža“, istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

U sklopu Izvršnog odbora održano je i predstavljanje projekta “Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo“, Instituta za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama, kojim se promovira usklađivanje privatnog i poslovnog života zaposlenih roditelja te uravnotežen odnos muškaraca i žena na tržištu rada.

Pročitajte još

Ulica Vrelo u Župi dobila novi vodoopskrbni cjevovod

Dulist

Pogledajte veličanstveni snimak Pelješkog mosta iz zraka

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ ‘Milan Bandić je uložio puno energije i ljubavi za Zagreb’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija