Županija

ODLIČNA INICIJATIVA Rogač je prvo ‘stablo generacije’ župskih školaraca

Sveučilište u Dubrovniku i Osnovna škola Župa dubrovačka potpisali su dugoročni ugovor o darovanju sadnica iz proizvodnje sveučilišnog Zavoda za mediteranske kulture za sadnju ‘stabla generacije’. Naime, u sklopu projekta ‘RaSTEMo u znanosti’ u OŠ Župa dubrovačka jednom godišnje učenici osmog razreda sade stablo o kojem će se brinuti oni i generacije nakon njih. Ugovor o suradnji potpisali su predstojnica Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku doc. dr. sc. Mara Marić i ravnatelj Osnovne škole Župa dubrovačka Anton Jurkić, a darovana je i prva sadnica rogača za ovogodišnje ‘stablo generacije’.

Sadnjom ‘stabla generacije’ u OŠ Župa dubrovačka obillježava se Međunarodni dan sadnje drveta koji je svake godine 21. rujna. Učenici time razvijaju ekološku svijest i potiču druge na odgovornost prema okolišu. Sveučilište u Dubrovniku i OŠ Župa dubrovačka već niz godina uspješno surađuju kroz različite projekte i aktivnosti što se nastavlja i formalizira ovim ugovorom.

Budući da Sveučilište u Dubrovniku svoj dugoročni razvoj, između ostalog, temelji i na društvenoj odgovornosti i ekološkoj osviještenosti, potpisan je ugovor o suradnji koji će trajati sljedećih deset godina. Naime, Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku dijelom je smješten nedaleko od OŠ Župa dubrovačka, a kontinuirano se bavi proučavanjem, proizvodnjom te održavanjem matičnih i kolekcijskih biljnih nasada kao poljoprivredne kulture od važnosti za poljoprivredu južne Hrvatske.

Projekt ‘RaSTEMo u znanosti’ provodi se drugu godinu zaredom, a osmišljen je sa svrhom popularizacije znanosti STEM područja među učenicima od 5. do 8. razreda kao i poticanje učenika na interdisciplinarno učenje. Projektne aktivnosti osmislili su župski učitelji STEM područja (biologije, kemije, fizike, matematike, geografije, informatike i tehničke kulture) koje se planirano odvijaju tijekom cijele nastavne godine, a učenicima se nudi mogućnost odabira željene aktivnosti čime se omogućuje sudjelovanje i upoznavanje STEM područja za koje učenik pokazuje najviše interesa. Više o projektu može se pročitati na ovoj poveznici.

Pročitajte još

PRVI DANI LISTOPADA U Metkoviću i Orebiću književni susret ‘Petar Šegedin’

Dulist

Dobroslavić i Vučković obilježili početak berbe mandarina

Dulist

NOVCI I ZA ŽUPANIJU Stigli novi ugovori Programa ruralnog razvoja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija