Aktualno

Odgođena deložacija Amire Tičić

Odgođena deložacija Amire Tičić

Amira Tičić, bolesna umirovljenica koja živi u stanu u vlasništvu Zaklade Blaga djela u ulici Između polača 4 u Gradu spomenuti stan mora napustiti 15. siječnja 2014. 

Naime, ona, njen pokojni suprug i sin, spomenuti stan koriste 21 godinu, a od 2006. godine kada je donesena prva presuda da napuste stan, do tada u vlasništvu Grada Dubrovnika, odbijaju ga napustiti. Iako je deložacija trebala biti izvršena slijedećeg ponedjeljka, s obzirom da je obitelj Tičić zatražila odgodu ovrhe, u Zakladi su uzevši u obzir zdravstveno stanje Amire Tičić pristali da se ovrha odgodi za dva mjeseca i novi rok za predaju stana je 15. siječnja 2014. Inače, presuda je postala pravomoćna 2011. godine.

– Što se tiče imovine koja je vraćena Zakladi po Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske-komunističke vladavine, a radi se najviše o poslovnim prostorima i stanovima, stanovi su prostori koji nisu otkupljeni prema Zakonu o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Dakle, kada onaj koji koristi stan nije ostvario pravo na prodaju, takav stan se vraća u vlasništvo onoga kojemu je oduzet. Jedan od tih stanova je upravo ovaj koji koristi gospođa Tičić. Ona je očito 90-ih ušla u stan, što je  nesporno, ali ne znam tko je njih uveo u posjed jer Grad to nigdje nije zaveo. Stan je dakle bio u društvenom vlasništvu i u stambenom fondu prvo Općine Dubrovnik, pa Grada Dubrovnika. A grad nikad nije dostavio podatak da je nekome dao papir da ga može koristiti. I kad se taj stan vratio Zakladi utvrđeno je da ga koristi gospođa Tičić i njena obitelj. No, oni nisu imali nikakav legitimni papir i naravno krenuo je postupak pred sudom jer je postojalo Rješenje o povratu i zatražili smo da napuste taj stan – rekla nam je odvjetnica Zaklade Blaga djela Nita Svilokos dodavši kako Zaklada stanove koji im se vrate u sklopu svog socijalnog programa daju obiteljima s troje i više malodobne djece na korištenje.

-Najamnina iznosi 10 kuna mjesečno po metru kvadratnom, dakle ako je stan 40 kvadrata, najamnina je 400 kuna. S tim da ga Zaklada uredi, opremi kuhalom, hladnjakom, kaučom, odnosno minimalnim uvjetima potrebnima za korištenje. Kada najmlađe dijete napuni 18 godina, tada Zaklada traži da se stan vrati, a onome tko ga je koristio odnosno roditeljima vraća cijeli iznos najamnine u iznosu koji je ostvaren. Zaklada tu nema nikakvu dobit, nego kroz svoj program omogućuje da mlade obitelji ostaju u Gradu – napomenula je Svilokos.

Posjetili smo i Amiru Tičić, u stanu u ulici Između polača. Kako saznajemo, njen sin Emir Tičić početkom 1992. godine zajedno s obitelji došao je u Dubrovnik kao izbjeglica i nije imao mogućnost smještaja, a kako je bio pripadnik Hrvatske vojske ušao je u posjed stana, koji je bio devastiran i u neuseljivom stanu, te ga je svojim sredstvima obnovio. Iako je više puta pokušao ishoditi valjani papir za korištenje stana, u tome nije uspio.

-Sin mi je bio 5 godina na čuki, a od vojske ništa nije dobio. I ne treba mu ništa. Meni ne trebaju odaje, samo 15 kvadrata bilo bi mi dosta. Ne treba meni Stradun. Imam 72 godine i sada ne znam gdje da se  smjestim. A Zakladi plaćam 450 kuna za ovaj stan od 2006. godine – nam je Amira Tičić koja prima mirovinu od pokojnog muža koji je preminuo prije 7 godina. Ona iznosi 1300 kuna.
– Neka me puste da umrem ovdje gdje mi je muž umro. Neka me ne gone i maltretiraju – naglasila je.
– Bila sam 20 dana u bolnici i ne bi se smjela nervirati – dodala je.

– Odbijam izaći. Predložili su mi iz Zaklade da idem u dom, no ja nisam za to jer ga nemam s čime platiti. Odakle im pravo da rade to što rade. Ne činim nikome zlo, pošteno živim, pošteno plaćam – istaknula je. Sin joj inače živi na Pločama, gdje mu je supruga naslijedila stan, no ona kaže mu ne želi smetati. Iako se može čuti kako stan izdaje ljeti, ona to opovrgava.
– Tvrde da sam cijelo ljeto izdavala. Nisam izdavala, nemam ni ja gdje. Bili su mi dvoje unučadi i majka im iz Bosne, i nitko više – istaknula je.

U čijem je vlasništvu stan u ulici Između polača bio kada su se u njega uselili ne sjeća se, a najam, dodaje, nisu plaćali sve dok stan nije vraćen Zakladi Blaga djela.

Pročitajte još

Britanski turoperator povećava broj zračnih linija prema hrvatskoj obali

Dulist

Svjetski je dan slobode medija

Dulist

‘DA SAM JA NEKO’ Enis Bešlagić s autorskom predstavom stiže u Dubrovnik!

Dulist