Aktualno

ODBOR REGIJA Dobroslavić: ‘Makroregionalna strategija mora biti otvorena za sve’

Župan Nikola Dobroslavić, kao izvjestitelj na sjednici Odbora regija, predstavio je mišljenje „Ususret Makreoregionalnoj strategiji na Sredozemlju“ i pozvao Europsko vijeće da predloži Europskoj komisiji 2022. razvijanje makroregionalne strategije za Sredozemlje s akcijskim planom koji će omogućiti Vijeću i Europskom parlamentu odobravanje strategije u drugoj polovici 2023., tijekom španjolskog predsjedanja.

Mišljenje „Ususret Makreoregionalnoj strategiji na Sredozemlju“ treba odgovoriti na pitanje je li potrebna makroregionalna strategija na Sredozemlju i kako bi ona trebala izgledati. Naime, postoje teme i izazovi kojima se nije dovoljno baviti s europske, nacionalne, regionalne i lokalne razine. Potrebno je uključiti sve strukture jednoga šireg područja. Takav alat je makroregionalne strategije, a na području Europe već imamo Baltičku, Dunavsku, Jadransko-jonsku i Alpsku makroregionalnu strategiju, te stoga župan Nikola Dobroslavić podržava i razvoj makroekonomske strategija na Sredozemlju. Kad bismo se samo bavili klimatskim promjenama i zagađenjima na Sredozemlju bio bi to dovoljan razlog za ovakvu strategiju.

-Sredozemlje je, naime, posebno pogođeno globalnim zatopljenjem, a pokazatelj zagađenja je podatak da 30.000 boca završi u Sredozemnom moru svake minute, istaknuo je župan Dobroslavić te dodao – Strategija bi obuhvaćala sva tri podbazena, zapadni, istočni i jadransko-jonski i ona mora od početka biti otvorena za sve – zaključio je župan Dobroslavić.

Pročitajte još

FOTO/VIDEO Dubrovnik obilježava Dan branitelja, Milanović stigao na Srđ

Dulist

MARO I DOMINKO RADIĆ Spašavali su živote – jedan na moru, drugi u bolnici

Mia Njavro Banić

DRAGOVOLJAC DOMOVINSKOG RATA ROBERTO MACHIEDO Generacijo, iskazali smo se i obranili!

Mia Njavro Banić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija