Aktualno

ODBAČENE BOCE, TOILET PAPIR, OPUŠCI… Welcome to Dubrovnik!

Odbačene boce, vrećice, toilet papir, kartonske kutije, opušci… Dobrodošlica su koja naše posjetitelje pozdravlja svakim danom kod Mosta dr. Franja Tuđmana. Ovi prizori doista su nevjerojatni, tim više jer smo na pragu srca turističke sezone u koju polažemo toliko nade. Brojni izletnici sa svojim automobilima i autobusima zaustav­ljaju se ovdje, a kako bi upili prve doj­move Dubrovnika koji ih sudeći prema fotografijama i ne dočekuje u najbo­ljem svjetlu. Jasno je kako je nagomi­lano smeće odgovornost neosvještenih pojedinaca kojima je draže opatke baciti na pod negoli u obližnje kante, a kojih je čak nekoliko, no opet i odgovor­nost nadležnih Dubrovnik cesta. Nave­denu državnu tvrtku pokušali smo kontaktirati s upitom koliko često vrše održavanje javne površine nadomak Mostu, ali do zaključenja ovog broja, odgovor nismo dobili. Odlučili smo stoga ponovno posjetiti ovu lokaciju ne bismo li po slanju elektronske pošte na njihovu adresu zatekli bolje stanje što, vidljivo je iz priloženog, nažalost ipak nije bio slučaj.
Prljavo, obraslo, zapušteno…
Tužno je da u 21. stoljeću, u tijeku pan­demije koronavirusa kada se većina slino trudi održati glavu iznad nemir­nih gospodarskih voda, još uvijek moramo trpjeti poradi nesavjesnosti i nemara kako naših sugrađana, tako i nadležnih. Zapuštenost ovog dijela Grada, nažalost nije iznimka. Mada se ne radi nužno o glavnim promet­nicama i ulicama s ovakvim slikama susrećemo se svakodnevno. O tome nas je upozorila nekolicina čitatelja DuList-a koji su bili prisiljeni preuzeti stvar u svoje ruke – primiti se metle i škovacjere. Frustrirani činjenicom što moraju obavljati tuđi posao, požalili su se na neuredan izgled koji svakako ne priliči jednom ‘biseru Jadrana’, ime­nom kojim se volimo kititi. Vrijeme je da se probudimo iz zimskog sna i zaželimo dolazak posjetiteljima koje čekamo kao ‘ozebli sunce’ onako kako perjanici hrvatskog turizma i priliči. Nije potrebno da prvi britanski ili ame­rički zrakoplov dotakne tlo u Čilipima kako bi Grad zabljesnuo. Zato sljedeći put prije negoli bez razmišljanja kre­nete odbaciti smeće, sjetite se da mu je u mjesto u kanti, a ne na podu!

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 30. lipnja 2021.

Pročitajte još

ARHITEKTICA MARJA MIA KOLENDIĆ Nedovoljno se govori o zelenilu i hortikulturnom uređenju

Maria Prkut

GUŽVE NA KONAVOSKIM GRANIČNIM PRIJELAZIMA Kilometarske kolone prema Crnoj Gori

Dulist

Rovinj, Vir i Poreč u vrhu srpanjskih destinacija, županija na milijun i pol noćenja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija