Aktualno

Od srijede počinju upisi za državne obveznice, evo što trebate znati

Od srijede počinju upisi za državne obveznice, evo što trebate znati

Ministarstvo financija objavilo je javni poziv za izdavanje obveznica koje su ponuđene građanima. Upis počinje u srijedu i trajat će tjedan dana u poslovnicama banaka koje sudjeluju u tom postupku. Najmanji ulog je 500 eura, a rok dospijeća dvije godine. Kamatna stopa je 3,25%. Prvim tzv. narodnim obveznicama u novijoj hrvatskoj povijesti – Vlada želi prikupiti milijardu eura.

Upis državnih obveznica namijenjenih građanima započet će u srijedu, a minimalna kamatna stopa koja će se obračunavati na njih iznosit će 3,25% godišnje, stoji u javnom pozivu na upis obveznica, objavljenom na internetskim stranicama Zagrebačke burze i Ministarstva financija.

Državne obveznice će se upisivati u dva kruga, a prvi će biti otvoren za građane od 22. veljače u osam sati do 1. ožujka do 20 sati. Nakon toga će se upis za građane zatvoriti, a 3. ožujka će se otvoriti za institucionalne investitore i trajat će samo taj dan. Upis će se obavljati u poslovnicama banaka koje će biti vodeći agenti izdanja – Erste&Steiermärkische banke, OTP banke, Privredne banke Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Zagrebačke banke – i suaranžera izdanja, a to je Hrvatska poštanska banka, stoji u dokumentu ponude obveznica koji je prošli tjedan objavilo Ministarstvo financija.

Država izdanjem obveznice planira prikupiti milijardu eura, minimalni ulog će biti 500 eura, a dospijeće obveznice je 2025. godine. U javnom pozivu kao datum izdanja obveznice naveden je 8. ožujka, dok je očekivani datum uvrštenja obveznica na Službeno tržište Zagrebačke burze 9. ožujka 2023. Nominalni iznos jedne obveznice odnosno denominacija obveznice je jedan euro. Kamata će se isplaćivati jednom godišnje, a dospijeva na godišnjicu datuma izdanja, 8. ožujka 2024. godine te na datum dospijeća obveznice, 8. ožujka 2025. godine. Otplata glavnice obveznica je jednokratna, a predviđena je na dan dospijeća obveznice, piše HRT. 

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist