Aktualno

Od sada možete podnijeti zahtjeve za pet novih e-usluga mirovinskog osiguranja

Pet novih e-usluga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koje budućim korisnicima i umirovljenicima omogućuju predaju zahtjeva za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja putem sustava e-Građani dostupno je od ove srijede i to za pet vrsta mirovina:

Zahtjev za starosnu/prijevremenu starosnu mirovinu,
Zahtjev za invalidsku mirovinu,
Zahtjev za privremenu invalidsku mirovinu,
Zahtjev za obiteljsku mirovinu iza osiguranika,
Zahtjev za obiteljsku mirovinu iza korisnika

Potencijalni korisnici e-Zahtjevima mogu pristupiti koristeći se vjerodajnicama sigurnosne razine 3, kao što je m/Token ili pristupnim podatcima internetskog bankarstva, uključenih u sustav e-Građani.

-Jedan od ključnih poslovnih ciljeva u digitalizaciji poslovanja HZMO-a u 2020. godini bio je omogućiti korisnicima predaju zahtjeva za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja elektroničkim putem. Tijekom 2020. zaprimili smo više od 50 tisuća zahtjeva za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, a ovim setom e-usluga omogućit ćemo korisnicima brži, lakši i jeftiniji način podnošenja zahtjeva, bez potrebe dolaska na šaltere HZMO-a. U 2021. nastavljamo s digitalizacijom poslovanja, prvenstveno u okviru projekta e-HZMO, kojim će se znatno transformirati poslovni procesi, ubrzati i smanjiti troškovi korištenjem naprednih IKT-a. Poboljšanje iskustva korisnika, u smislu bržeg ostvarenja prva kroz razvoj elektroničkih usluga, bit će u fokusu i u 2021. godini – izjavio je Ivan Serdar, ravnatelj HZMO-a.

Riječ je trećem setu e-usluga HZMO-a u 2020. godini, u srpnju je omogućeno podnošenje e-Zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu, a u prosincu e-Zahtjeva za nacionalnu naknadu za starije osobe.

Uz nove e-usluge, u sklopu sustava e-Građani korisnicima su dostupne sljedeće elektroničke usluge HZMO-a: elektronički zapis o radnopravnom statusu, informativni izračun mirovine, uvid u podatke o prijavama na osiguranje i odjavama s osiguranja, uvid u podatke o stažu, plaći i osnovici koje je za pojedine godine prijavio poslodavac, uvid u podatke o drugom dohotku na koji se plaća doprinos za mirovinsko osiguranje, e-potvrde iz mirovinskog sustava (Potvrda o stažu i plaći, Obavijest o ostvarenom drugom dohotku i Potvrda o korištenju prava iz mirovinskog osiguranja), Kalkulator doplatka za djecu, dostava obavijesti u Osobni korisnički pretinac, uvid u podatke o školovanju radi ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja i doplatka za djecu, Zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu i Zahtjev za nacionalnu naknadu za starije osobe.

Pročitajte još

Nataša Novaković: U Dubrovačko-neretvanskoj županiji ima dosta zlouporabe položaja

Dulist

RIT Croatia se pridružila globalnoj inicijativi stjecanja digitalnih vještina

Dulist

Grad nastavlja s mjerama pomoći zakupnicima poslovnih prostora i javnih površina

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija