Aktualno

Od početka pandemije preko 450 sugrađana prvi put zatražilo pomoć institucija

Od početka pandemije preko 450 sugrađana prvi put zatražilo pomoć institucija

Od početka pandemije koronavirusa do kraja rujna preko 450 naših sugrađana bilo je primorano prvi put potražiti pomoć institucija, bilo u vidu jednokratnih novčanih pomoći, zajamčenih minimalnih naknada ili pak subvencije stana. Naime, preko 250 sugrađana u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna 2020. prvi je put zatražilo pomoć institucija, pokazuju to podaci Grada Dubrovnika, Caritasa Dubrovačke biskupije te Centra za socijalnu skrb Dubrovnik koji su dostavljeni DuListu. Riječ je o udvostručenim brojkama u odnosu na razdoblje od 1. siječnja do svibnja kada su nam te iste institucije dostavile podatke prema kojima se radilo o preko 200 novih korisnika njihovih usluga.
Brojke Centra za socijalnu skrb Dubrovnik najbolje pokazuju da je u ovome razdoblju još više naših sugrađana posegnulo za potrebnom pomoći uglavnom novčane prirode. Dok su nam u svibnju istaknuli kako za vrijeme pandemije koronavirusa nisu primijetili povećanje broja zahtjeva za trajnim novčanim pravima, brojke od lipnja do rujna pokazuju sasvim drukčiju situaciju. Naime, prema podacima koje su nam dostavili, samo u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna 2020. Centru je zahtjeve za novčanom pomoći podnijelo ukupno 198 novih korisnika. Dakle, samo Centru se javilo gotovo 200 novih korisnika, a koliki je bio skoro ukupan zbroj svih novih korisnika Grada, Caritasa i Centra u razdoblju od siječnja do svibnja. Konkretno, naglasili su iz Centra za socijalnu skrb, zahtjeve za doplatak za pomoć i njegu podnijelo je 99 korisnika, osobnu invalidninu 60 korisnika, a zajamčenu minimalnu naknadu 39 korisnika. Također, Centar je od 1. lipnja do 30. rujna zaprimio 139 zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć, dok je u istom razdoblju prošle godine, istaknuli su za DuList, taj broj bio manji te se radilo o 106 korisnika. Dakle, riječ je o 33 korisnika ove mjere više u navedenom razdoblju. Vidljivo je i da se i u ovom segmentu broj korisnika povećao u odnosu na razdoblje od veljače do svibnja kada se prvi put Centru javilo 48 korisnika sa zahtjevom za jednokratnim novčanim pravima. Iz Centra su naglasili i kako su 30. rujna brojili ukupno 1 627 korisnika novčanih prava, dok ih je u istom razdoblju prošle godine bilo 1614, dakle, trenutno ih je 13 više.

U Caritasu povećanje od 10 posto
Povećanje je vidljivo i prema podacima Caritasa Dubrovačke biskupije. Naime, kako je DuList pisao u svibnju, Caritas Dubrovačke biskupije od veljače do svibnja bio je zabilježio povećanje broja korisnika svojih usluga od 50 posto. Trenutno, ističu, u svojoj evidenciji imaju preko tisuću korisnika s područja cijele Dubrovačke biskupije, a u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna, kako stoji u službenom odgovoru, zabilježili su povećanje broja korisnika od 10 posto.
Grad Dubrovnik za travanj, svibanj i lipanj donio je mjere kako bi olakšao sugrađanima prevladavanje krize uzrokovane koronavirusom. U sklopu tih mjera, odgovorili su nam iz Gradske uprave, Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika isplatio je ukupno 781.500 kuna građanima kroz tromjesečno razdoblje.
Privremena novčana pomoć za kućanstvo, podsjetili su iz Grada, iznosila je tri tisuće kuna mjesečno, za samca 1.500 kuna mjesečno, dok je subvencija troškova najma stana korisnicima privremene novčane pomoći iznosila 1.500 kuna po kućanstvu. Pomoć i subvencije isplaćivale su se za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020. godine.

Evidentan rast
-Privremenu novčanu pomoć ostvarilo je 128 korisnika, a subvenciju za najam stana ostvarilo je 16 korisnika privremene novčane pomoći. Od ukupnog broja korisnika privremene novčane pomoći 58 je obitelji i 70 samaca. U razdoblju od 1. lipnja do kraja rujna evidentan je rast broja korisnika prava na troškove stanovanja koje isplaćujemo mjesečno. Pravo sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi ostvaruju korisnici zajamčene minimalne naknade koju ostvaruju putem nadležnog Centra za socijalnu skrb. Također je evidentan rast broj korisnika subvencije najma stana za osobe slabijeg materijalnog statusa – odgovorili su nam iz Grada Dubrovnika. Nisu, međutim, mogli precizirati o koliko se novih korisnika radi s obzirom da Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika ne vodi evidenciju po mjesecima, već godišnju pa će detaljni podaci biti poznati po završetku ove godine.
Uspoređujući s razdobljem od siječnja do svibnja, Gradu Dubrovniku se od lipnja do kraja rujna za pravo na privremenu novčanu pomoć javilo 18 novih korisnika, od čega šest obitelji više te 12 samaca više. Subvenciju najma stana ostvarila su četiri korisnika više u odnosu na razdoblje od siječnja do svibnja. Provjerili smo i situaciju u Pučkoj kuhinji u Gružu koja je sredinom siječnja kada smo je posjetili u sklopu reportaže brojila oko 200 korisnika.
-Zasad ne primjećujemo povećanje. Zapravo već dulje vrijeme smo ispod 200 korisnika, sad ih je oko 175. Iako, ove zime zasigurno možemo očekivati porast broja korisnika s obzirom na situaciju s korona krizom. Za sada je situacija stabilna. Mjesečno dobivamo spisak iz Centra za socijalnu skrb. Lista uvijek varira, netko ode, a na njegovo mjesto dođe netko novi – istaknuo je za DuList direktor Hotela Gruž Vido Raič u sklopu kojeg djeluje dubrovačka Pučka kuhinja.

Iz tiskanog izdanja od 7. listopada 2020.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist