Aktualno

Od početka godine u Župi pet ugriza pasa

Od početka godine u Župi pet ugriza pasa

U prva četiri mjeseca 2016. godine na području Općine Župa dubrovačka dogodilo se pet ugriza pasa. Tu informaciju potvrdio nam je voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo Općine Župa dubrovačka Jure Marić.

-Od tih pet pasa za dva smo utvrdili vlasnika, a u tri slučaja vlasnici su nepoznati pa se pse smatra napuštenima. Protiv dva poznata vlasnika pasa, a riječ je o ugrizima od 25. ožujka i 10. travnja, u tijeku su upravni postupci, prikupljanje podataka o upisu pasa u registar, datumima cijepljenja i donošenje obveznih prekršajnih naloga zbog toga što je njihov pas bio na javnoj površini bez povodca i nadzora, te je ugrozio sigurnost ljudi. Za ovaj prekršaj novčana kazna iznosi tisuću kuna – rekao nam je Marić.

Dodao je kako Općina ove slučajeve nije dužna prijaviti policiji, a svih pet slučajeva Općini je prijavio Odjel za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

-Prema dobivenim podacima i drugim saznanjima ugrizi nisu rezultirali težim ozljedama – zaključuje Marić.

‘Komunalci ne rade svoj posao’
Predsjednica Društva za zaštitu životinja Anica Sambrailo, s druge strane, ne slaže se s Marićevom konstatacijom kako su vlasnici ‘nepoznati’. Ističe kako župski komunalni redari, odnosno Općina Župa dubrovačka, ne posjeduje aparat za očitavanje čipa.

-Župski komunalni redari pse identificiraju ‘od oka’ – kaže nam Sambrailo, dodavši kako u Župi inače praktički nema pasa lutalica. Po njenom mišljenju, sve ih je manje, dok je neodgovornih vlasnika koji pse puštaju u šetnju bez kontrole sve više. Za Sambrailo nema dileme u čemu je bit problema.

-Nema komunalnih redara na terenu. Ljudi u Župi masovno puštaju pse da se prošetaju, a komunalni redari ne rade svoj posao kontrole, u smislu izdavanja kazni za prijestupe. Još uvijek imamo mentalitet sela, iako smo se pretvorili u grad. Komunalni redari se ovom problemu trebaju posvetiti i to je ključno. Ali oni ne vide da imaju problem. Ne bave se time jer im to odrađuje Društvo za zaštitu životinja. Oni nazovu, a mi psa pokupimo i brinemo – kaže Sambrailo.

Dodaje kako Društvo posjeduje tri aparata za očitanje čipa. Kad stigne dojava o pronađenom psu bez vlasnika volonteri Društva izlaze na teren i očitaju čip.

-U 99 posto slučajeva čip postoji. Potom nazovemo vlasnika i kažemo mu da dođe preuzeti psa. Ako pas nema čip i nema vlasnika, pobrinemo se za njega. Prije bi ih doveli na Žarkovicu, a sad imamo tri privremena udomitelja – govori Sambrailo.

U Župi 5, u Kninu – 89!
Za usporedbu ističe kako je tijekom 2015. godine u gradu Kninu zabilježeno 89 ugriza.
-Taj broj je velik, a slična je situacija i u drugim krajevima Hrvatske. Na našem je području taj broj iskreno mali, s ozbirom na neodgovorne vlasnike koji ih puštaju da se prošetaju – mišljenja je Sambrailo.

-Predvečer, dok šetate Mlinima, Srebrenom ili Kuparima, možete pronaći pse u šetnji bez vlasnika, a svi znaju čiji su – dodaje Sambrailo uz napomenu kako i psi u prisutnosti vlasnika također mogu ugristi.

Pročitajte još

Gradonačelnik Franković čestitao pravoslavni Uskrs

Dulist

Vatrogasci, sretan vam dan vašeg zaštitnika!

Dulist

Tko sve ima pravo na besplatni smještaj uz bolesno dijete?

Dulist