Aktualno

OD DANAS Počinje bijeli štrajk sudaca i državnih odvjetnika

opcinski sud strajk pisarnica 5

Danas počinje bijeli štrajk koji je najavila Udruga hrvatskih sudaca, a pridružit će im se i državni odvjetnici. Sve se radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima odgađaju, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

I dok iz Udruge hrvatskih sudaca poručuju – za štrajk je sve spremno, resorni ministar Ivan Malenica podsjeća – suci su ovoga tjedna dvaput odbili povećanje plaće koje bi za većinu njih s prošlogodišnjim povećanjima ukupno iznosilo oko 700 eura – za što moraju preuzeti odgovornost.

– Mi smo dvaput u zadnjih pet godina povećali plaće sudaca kroz povećanje osnovice i povećanje koeficijenata. O nekim stvarima kao cjelovitom rješenju smo razgovarali. Imamo radnu skupinu, Zakon o plaćama sudaca i drugih pravosudnih službenika, na kojem smo otvorili pitanje vezivanja plaće sudaca za određeni rast, ali isto tako uvođenje platnih razreda i materijalnih prava. Mi smo to raspravili kroz radnu skupinu. Ovaj tjedan predstavljamo uredbe predstavnicima sindikata koje se odnose na državne i javne službenike. Završavamo tu reformu. To nam je fokus u ovom trenutku. Nakon toga idemo rješavati otvorena pitanja koja imamo sa sucima, rekao je Malenica, piše HRT. 

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist