Hrvatska

Od 2016. ni policija ni poreznici neće vas smjeti tražiti ništa više od osobne

Od 2016. ni policija ni poreznici neće vas smjeti tražiti ništa više od osobne

Od sredine 2016. godine policiji, vojsci, matičarima, sudovima, socijalnim službama, zavodima za zapošljavanje, poreznoj upravi, HZZO-u, mirovinskom zavodu i svim ostalim predstavnicima države zakonom će biti zabranjeno od građana i tvrtki prikupljati podatke koje država o njima već posjeduje, piše poslovni.hr.

Bit će to rezultat novog zakona koji je Vlada u četvrtak poslala u redovnu saborsku proceduru, Zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi.Iako se birokrati prema građanima i tvrtkama tako mogu ponašati već četiri godine, otkako su stupile na snagu izmjene Zakona o općem upravnom postupku, država će ih sada i formalno na to obvezati. Ministar uprave Arsen Bauk kaže da se ovim zakonom “prešetavanje” građana i tvrtki od šaltera do šaltera želi proglasiti protuzakonitim.

Ne bude li većih zastoja u saborskoj proceduri, zakon bi mogao biti usvojen do lipnja. U tom slučaju, sva tijela javnog sektora imaju najviše dvije godine za prilagodbu. No, već će iduće godine svoje registre morati uvezati s novim metaregistrom, koji će postati središnji sustav za razmjenu podataka unutar države. Telekomunikacijski regulator Hakom već je raspisao javni natječaj za izradu metaregistra vrijedan 4,8 milijuna kuna bez PDV-a, koji se mora dovršiti do početka iduće godine.

Ministar Bauk objašnjava kako će građani i tvrtke kao glavni šalter prema državi imati portal Gov.hr. Na njemu će svi imati vlastiti e-mail sandučić preko kojeg će se odvijati službena komunikacija između države s jedne i građana i tvrtki s druge strane. Navodno bi dio tog sustava, najavljivan kao usluga e-Građani, trebao postati dostupan u svibnju. Kako bi to ostvarila, država planira tvrtku APIS IT pretvoriti u svoj interni IT odjel.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist