Hrvatska

Od 1. travnja voda skuplja za 1,5 kunu po kubiku

Voda

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina potvrdio je kako će od 1. travnja voda poskupjeti.

U prosjeku, prenosi HRT, ako neko domaćinstvo troši oko 10 kubika vode mjesečno račun će se povećati za petnaestak kuna. Prema riječima ministra, ovo poskupljenje je bilo nužno kako bi se došlo do novca kojim bi se gradila, obnavljala vodovodna mreža.

– Riječ o razvojnoj naknadi kojom će se financirati hrvatski udio u velikim projektima vodnog gospodarstva za koje se između 65 i 75 posto financiranja očekuje iz fondova EU – objasnio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Povećanjem naknada Hrvatske vode godišnje će uprihodovati 360 milijuna kuna više. U Vladi ističu kako navedena ulaganja istovremeno mogu dati zamah novom investicijskom ciklusu i pružiti osnovnu infrastrukturu za razvoj ostalih djelatnosti.

Poskupljenje je rezultat današnje Vladine izmjene Uredbe o visini naknade za korištenje voda, kojom se ta naknada od travnja povećava sa sadašnjih 1,35 kuna po prostornom metru (kubiku), na 2,85 kuna. Cijena vode tako će za distributere biti veća u rasponu, od 5,71 posto do 19,39 posto.

Uredbom se propisuje i naknada za korištenje voda za splavarenje, rafting, vožnju kanuima i sličnim plovilima, od 50 kuna godišnje po plovilu. Također propisana je i naknada za korištenje voda za postavljanje plutajućih ili plovećih ugostiteljskih objekata koja će iznositi 100 kuna godišnje po četvornom metru zaposjednute vodne površine.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist