Grad

“Očekujemo da se Studija utjecaja na okoliš i UPU Srđa stave izvan snage”

"Očekujemo da se Studija utjecaja na okoliš i UPU Srđa stave izvan snage"

Očekujemo daljnje presude kojima će se dokumenti poput Studije utjecaja na okoliš ili Urbanistički plan uređenja Srđa staviti izvan snage – kazao je jutros na konferenciji za medije Đuro Capor u ime građanske inicijative Srđ je naš povodom presude Visokog upravnog suda kojom su ukinute nezakonite izmjene Prostornog plana uređenja Dubrovačko-neretvanske županije.

– Presuda pokazuje ne samo da smo bili u pravu, nego da je jedini način da se pored UNESCO-ve jezgre uvali 310 hektara golf resorta bio nezakonit. Otvara nam velike mogućnosti da u svim dosadašnjim upravnim postupcima imamo jasan dokaz da su temeljne izmjene kojima je golf uvećan sa 100 na 310 hektara nezakonito napravljene. Živimo u državi koja uvažava načelo da je svaka odluka donesena temeljem nezakonite odluke i sama nezakonita – istaknuo je Capor.

– Ispadanjem izmjena povjerenika Želimira Bosnića sadašnje je stanje upravo ono na koje smo godinama upozoravali. Golferi na Srđu mogu planirati samo na 100 hektara, a ne 310 kako su nas uvjerevali. Nije problem u tome što su nas u to uvjerevali samo golferi, već i inspekcije, MUP, ministarstva gospodarstva, zaštite okoliša, kao i prošla te sadašnji gradonačelnik. Zapravo sve razine predstavničke vlasti su lažnim inspekcijskim nalazima i potvrdama tvrdili da su izmjene zakonite, a sad je jasno da nisu – dodao je Capor.

Istaknuo je kako će sigurno i izaslanstvo UNESCO-a zanimati kako su se u jednoj članici EU godinama podržavale tako evidentne protuustavne nezakonitosti. Capora zabrinjava i tromost sudstva, jer je od podnošenja zahtjeva prošlo osam godina.
– Možemo se samo nadati da će naše ostale tužbe biti rješavane brže – dodao je Capor, koji se osvrnuo i na izjavu gradonačelnika Vlahušića nakon presude Visokog upravnog suda.

– On odlučivanje vraća u resor HNS-a. Ovaj projekt je strateški interes HNS-a, tako su se svi HNS-ovi ministri postavili. Nije nam prihvatljivo da o projektu umjesto građana odlučuju oni koji su dosad tvrdili da je sve zakonito. Građani su s 84 posto na referendumu odbacili projekt koji im je nametala HNS-ova vrhuška – rekao je Capor, koji od Dubrovačko-neretvanske županije očekuje da ‘poštuje volju Dubrovčana koji su se izjasnili protiv projekta’.

– Konačno je vrijeme da se prihvati stav javnosti, građana i stručnjaka. Idemo Srđ planirati sukladno interesima i potrebama Dubrovčana, a ne sukladno interesima developera, mešetara zemljištem i korumpiranih političara – zaključio je Capor.

– Točno na današnji dan prije osam godina četiri udruge podnijele su zahtjev za ocjenu ustavnosti tih izmjena koje je donio tadašnji povjerenik Želimir Bosnić. Od tada se neprestano ponavljalo kako je izmjena plana sa 100 na 310 hektara na Srđu nezakonita i da je osnova za stvaranje stalnih konflikata u prostoru – rekao je Luko Piplica iz Inicijative Srđ je naš.

– Ne samo da nas nisu uvažavali, već su i opstruirali pokušaje da doprinesemo razvoju. Tako da su čak opstruirali i direktne demokratske pokušaje utjecaja poput referenduma ili javnih rasprava za studiju utjecaja na okoliš i urbanističke planove – dodao je Piplica.

Jadranka Šimunović iz udruge Eko-Omblići rekla je kako su jako ponosni što je nakon dugih osam godina stiglo pozitivno rješenje.
– Sad nam predstoji borba da se odluka provede i vjerujem da hoće. Dobili smo najljepšu božićnu čestitku – rekla je Šimunović.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist