Aktualno

Očekuje li nas najesen drastično poskupljenje hrane?

Očekuje li nas najesen drastično poskupljenje hrane?

Ključne prehrambene namirnice poput žitarica i uljarica drastično su poskupjele pa su njihove cijene u Hrvatskoj, prema tjednim pokazateljima Ministarstva poljoprivrede, trenutačno 20 do 100 posto veće nego prije godinu dana, donosi Novi list.

S obzirom na to da su žitarice i ulja sastavni dio mnoštva prehrambenih proizvoda, stručnjaci se boje da će skok njihovih cijena najesen pokrenuti brojna poskupljenja hrane, što bi ugrozilo životni standard građana.

Primjerice, u tjednu koji je završio 1. kolovoza kilogram pšenice u veleprodaji stajao je 1,4 kune, što je 21 posto više nego potkraj srpnja prošle godine. Kukuruz se prodaje za 1,63 kune po kilogramu, što znači da je 42 posto skuplji nego prije 12 mjeseci. To je najviša veleprodajna cijena kukuruza u posljednjih sedam godina, nedavno je primijetio Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Cijena ječma skočila je 28 posto. Suncokretova sačma, koja se proljetos prodavala za 2,8 kuna po kilogramu, posljednjih je tjedana pojeftinila, ali je i dalje 27,5 posto skuplja nego lani. Cijena soje u godinu dana povećala se za oko 100 posto, dok je uljna repica istodobno poskupjela za 53 posto

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist