Županija

Obuljen o izradi Strategije pametne specijalizacije

Davorko Obuljen

Zamjenik župana Davorko Obuljen sudjelovao je na sastanku koji se o izradi Strategije pametne specijalizacije i u organizaciji Hrvatske zajednice županija održao u Virovitici.

Čelnici županija na sastanku su se upoznali s dosadašnjim rezultatima izrade Strategije su raspravljali o daljnjem smjeru aktivnosti. Ministarstvo gospodarstva je prepoznalo važnost uključivanja županija u izradu ovog strateškog dokumenta, budući da će njime definirati ključne odrednice za podizanje konkurentnosti ekonomije Republike Hrvatske i dati smjernice koje su to tržišne niše i prednosti u okviru prioritetnih gospodarskih sektora ključne za razvoj gospodarstva naše zemlje u razdoblju do 2020. godine.

U čitavoj Europskoj uniji, regije odnosno županije su nosioci gospodarskog razvoja i upravo kroz Strategiju specijalizacije, koriste svoje komparativne prednosti te time na razini države doprinose cjelokupnom regionalnom i gospodarskom rastu i razvoju. Izrada Strategije pametne specijalizacije u sklopu IPA projekta, započela je u kolovozu 2013. godine, a predviđeni rok izrade je drugi kvartal 2014. godine.

Republika Hrvatska kao i sve druge zemlje članice ima obavezu izraditi Strategiju pametne specijalizacije, te je izrada iste preduvjet za korištenje fondova EU namijenjenih za investicije u istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije te je, kao takva, preduvjet za povlačenje sredstava iz strukturnih fondova u financijskoj perspektivi 2014. do 2020. godine.

Pročitajte još

Mljećani: ‘Nedostaje nam vrtić, veterinarska ambulanta, javni bilježnik, kino i još mnogo toga!’

Dulist

The Guardian uvrstio Cavtat na listu najljepših obalnih gradova i mjesta

Dulist

[FOTO] TRATAMENAT ZA DAN ŽUPANIJE Pogledajte koga je župan ugostio na svečanom objedu

Dulist