HrvatskaPolitika

OBNOVA ZGRADE SABORA Zastupnici sele u vojarnu Petar Zrinski!

sabornica

Predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković otkrio je da će se Sabor, dok traje obnova zgrade na Markovom trgu, preseliti u vojarnu Petar Zrinski na Črnomercu. Nije precizirao kad će točno doći do preseljenja. Tek je rekao kako se o tome dogovara s predstavnicima MORH-a.

– Na javni poziv se išlo kako bi vidjeli kako tržište diše. Dobili smo dvije ponude, ali nakon analize povjerenstva zaključeno je da ni funkcionalno ni financijski te ponude ne odgovaraju Saboru u pogledu zahtjeva koje kao Sabor imamo naglašavajući da se išlo prema privatnim ponuđačima jer se htjelo u taj prostor preseliti sve djelatnike Sabora. To je bio razlog što smo gledali izvan državnih kapaciteta – rekao je Jandroković, donosi N1.

– Kad to nije nađeno, onda su se analizirali državni prostori i procijenjeno je da je lokacija na HVU-u bolja od alternative u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Neće svi djelatnici moći biti u tim prostorima, ali sve što je vezano uz plenarnu sjednicu, sve će moći biti smješteno u prostor HVU-a. Službe poput kadrovske, računovodstva i slično ostat će u zgradi u Demetrovoj ulici. Potpisat ćemo ugovor s MORH-om te neće biti nikakvih komercijalnih troškova. Uložit će se određena sredstva u prilagodbu prostora i očekujem da će sve biti pripremljeno i da će zastupnici budućeg saziva od prvog dana moći ići u prostor HVU-a – rekao je Jandroković pokazujući fotografiju zgrade.

– Tamo imamo sve ono što je potrebno da bi Sabor mogao kvalitetno raditi, rekao je predsjednik Sabora. On očekuje da će tijekom narednog tjedna sve biti dogovreno s MORH-om. Sabor bi u tom prostoru mogao ostati dvije do tri godine, ovisno o tome koliko će trajati obnova zgrade na Markovom trgu – kaže Jandroković te ističe kako je moguće da će se organizirati obilazak zgrade za novinare. Kada točno će krenuti preseljenje ovisi o dinamici izbornog ciklusa.

Na pitanje hoće li vojno okruženje pridonijeti boljoj disciplini zastupnika, koji ne dolaze pretjerano revno na sjednice, Jandroković kaže kako to može samo ‘stranačka stega’.

– Preseljenje Sabora povijesna je odluka. Moramo obnoviti ovu zgradu. Ona je povijesna, dugo godina je bez značajnih ulaganja, potres ju je značajno uzdrmao i morat ćemo prihvatiti realnost da ćemo jedno vrijeme zasjedati izvan te zgrade – podsjeća Jandroković.

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

ANDRO VLAHUŠIĆ Za Mata Frankovića sadašnjost i budućnost nije važna, samo politika i prošlost

Dulist

HRT uveo cjelogodišnju pristojbu: Iznajmljivači apartmana nezadovoljni novom odlukom

Dulist