Aktualno

Obnova Palače Pile ‘zapela’ na izradi projektne dokumentacije

Obnova Palače Pile ‘zapela’ na izradi projektne dokumentacije

Planirani tijek uređenja zgrade bivše pošte koja će postati sastavni dio hotela Hilton Imperial, optimiziran je uslijed pandemije koronavirusa. U fazi smo izrade projektne dokumentacije za kompletnu obnovu – poručili su iz rovinjske hotelske kompanije Maistra na naš upit kako napreduje privođenje svrsi Palače Pile na istoimenom predjelu Dubrovnika. Naime, kako smo pisali još u prosincu 2019., u Hotelu Hilton Imperial bili su započeli radovi treće faze njegova uređenja. Ovo uređenje obuhvatilo je rekonstrukciju restorana i terase. Međutim, paralelno s tim započelo se i s pripremanjem Palače Pile tj. bivše zgrade Hrvatske pošte koja već godinama stoji zatvorena, za konačnu obnovu. Ona je trebala postati dio hotelskog kompleksa, no jasno je kako je trenutna kriza zaustavila naum na izradi projektne dokumentacije.

Ne koristi se već gotovo osam godina
Treba podsjetiti kako je palaču na Pilama 2015. godine ovoj kompaniji prodala Hrvatska pošta i to na drugom natječaju. Zgrada je bila u funkciji sve do rujna 2013. kada je Hrvatska pošta odlučila zatvoriti taj poštanski ured. ‘Velike nekretnine poput ove u Dubrovniku, danas nisu adekvatne za poštanski biznis, a koji zahtijeva prostor za logistiku – kamioni, caddyji, mopedi…, kao i prostorije za poštansko poslovanje’, iznijeli su svojedobno iz HP-a za DuList. Dvije godine kasnije nekretnina se našla na prodaji. Prvi natječaj bio je objavljen u ožujku te godine kada se ovo vrijedno i atraktivno dubrovačko zdanje prodavalo za vrtoglavih 2 milijuna eura, što je zapravo bila početna cijena. Kako smo tada pisali, na natječaju se nudio glavni i pomoćni objekt palače, klasificirane energetskim razredom D.
Glavni objekt – palaču čini prizemlje, dva kata i potkrovlje. Dio glavnog objekta same palače izgrađen je 1878. te dograđen između 1918. i 1941. Palača je obnovljena 1981., a pomoćna građevina izgrađena je 1965. te također obnovljena 1981. Uz zapadnu među parcele smještena je pomoćna građevina, servisno skladište, koje je izgrađeno oko 1965. godine klasičnom gradnjom. Parcela je ograđena kamenim slogom i potpornim zidovima te je u cijelosti popločana kamenom s cvijetnjacima i zelenilom. Ova arhitektonska ‘uspavana ljepotica’ ima tri etaže s terasama i pristupnim dvorištem s osam parkirališnih mjesta i zauzima ukupnu površinu od 1319 četvornih metara. Vrtoglava cijena, koja je kasnije ‘narasla’ na tri milijuna eura, nije nikoga začudila s obzirom da se objekt nalazi u I gradskoj zoni.
Objekt i okolni ‘vrt’ imaju svojstvo spomenika kulture, pisalo je tada u katalogu nekretnine. Za nekretninu su na prvom natječaju bili zainteresirani vlasnici susjednog Hotela Hilton Imperial – Adris grupa te vlasnici Stare Loze. Međutim, natječaj je poništen nakon što je ponuditelj s najvišom cijenom odustao od kupnje te nije isplaćen ugovoreni iznos. Uslijedio je novi natječaj s cijenom od tri milijuna eura. Adris grupa, odnosno njena članica Maistra, uspjela je na drugom natječaju svoju namjeru i ostvariti. Nije na odmet reći ni kako je Grand Hotel Imperial u Dubrovniku Maistra kupila od Atlantske plovidbe sredinom rujna 2014. stekavši vlasnički udjel od 81,6 posto u toj hotelskoj tvrtki, u sklopu koje posluje i dubrovački Hilton Imperial. Kupnja Palače Pile bila je logičan nastavak investicije.

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist