Aktualno

OBLJETNICA ‘GROFOVA’ Od prvog do zadnjeg dana Domovinskog rata bili su istinski heroji

OBLJETNICA 'GROFOVA' Od prvog do zadnjeg dana Domovinskog rata bili su istinski heroji

Danas, 28 godina poslije u čast onih koji s nama nisu dočekali slobodu i domovinu Hrvatsku, u čast deset poginulih pripadnika Specijalne jedinice policije ‘Grof’, ali i svih drugih poginulih sudionika Domovinskog rata stojimo ovdje ponosni i zahvalni. Ponosni što smo bili sudionici tih nemilih događaja i zahvalni svima onima koji su dali svoje živote, zdravlje, mladost i znanje neovisnoj, slobodnoj, međunarodno priznatoj Republici Hrvatskoj – rekao je na obilježavanju 28. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije Grof u petak u Platu Ivan Pavličević, načelnik PU dubrovačko-neretvanske.

U Platu je, naime,posebnim programom, uz dodjelu plaketa i otvaranje spomen sobe, obilježena obljetnica ove važne postrojbe iz Domovinskog rata. Osnovana je 5. svibnja 1991., a prva baza bila joj je u Platu, u odmaralištu hidroelektrane. Njeni pripadnici sudjelovali su na svim ratištima i u svim operacijama za koje je Ministarstvo unutarnjih poslova RH tada izdalo zapovijed. Za slobodu i neovisnost Lijepe naše borili su se na ratištima od Konavala do Vukovara, a svoj obol su dali u herojskim akcijama oslobađanja hrvatskog juga, ali i povijesnim akcijama Poskok, Medački džep i Oluja. Od prvog do zadnjeg dana Domovinskog rata pripadnici SPJ Grof pokazali su se kao odvažni dragovoljci i domoljubi, kao istinski heroji. Na tom putu poginulo je deset pripadnika jedinice, a više od 30 ih je ranjeno i ozlijeđeno te ostalo invalidima.

-Danas, okupljeni ovdje na 28 obljetnicu osnutka odajemo trajnu zahvalu poginulim pripadnicima jedinice jer njihova žrtva je ono čime su nas obvezali zauvijek, a njihova imena nikada ne smiju biti zaboravljena. Oni su Željko Raguž, Antonio Vatović, Mirko Petrekanović, Mario Mandić, Ivo Botica, Pero Nenada, Antonio Žaknić, Mario Papac, Nikša Lozo i Ante Glavaš – rekla je uvodno Andrijana Biskup, policijska službenica za odnose s javnošću, koja je vodila program
Predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije GROF Dubrovnik Hasib Alibegović citirao je ovom prigodom u Platu riječi zapovjednika obrane Dubrovnika, generala Nojka Marinovića iz knjige Zagonetka pobjede.
-Posebno imponira specijalna policija. Za manju postrojbu u domovini s brojnijim zadaćama ja nisam čuo ni vidio. Gdje god je crta bila ugrožena, a bila je ugrožena na više mjesta, bila je kao švicarski sir, angažirana je specijalna policija koja je u dijelovima ili u cjelini zatvarala tu rupu. I zato ne možemo dozvoliti da u zaborav padne sve ono što su specijalci napravili za Hrvatsku u Domovinskom ratu – rekao je Alibegović.

-Teško je danas sakriti emocije. Svi mi, svi vi koji ste sudjelovali u Domovinskom ratu, bili smo svjedoci mučne agresije na naš kraj i dobar dio Hrvatske. Te davne 1991. godine bez razmišljanja krenuli smo u ostvarenje stoljetnog sna hrvatskog naroda. U borbi dugoj šest godina dočekali smo slobodu, domovinu Hrvatsku – rekao je načelnik Pavličević, a nazočnima se obratio i župan Nikola Dobroslavić.

-Bili smo grubo napadnuti od moćnijeg agresora, od JNA paravojnih postrojbi koje su provodile velikosrpsku zamisao o osvajanju hrvatskih područja, posebno o osvajanju Dubrovnika. Mnogi su se odazvali pozivu domovine na obranu. Imali smo na našem području brojne postrojbe koje zaslužuju počast, a među njima svakako istaknuto mjesto ima i postrojba Grof. Čuvat ćemo uspomenu na njihov doprinos domovini, na njihovu žrtvu kao i žrtvu i doprinos svih ostalih postrojbi Hrvatske vojske i policije. Obilježavat ćemo ovakve obljetnice, naše poginule junake jer to moramo pamtiti i na tome odgajati našu djecu, ali i zbog toga da nikome više ne padne napamet stupiti neprijateljskom čizmom na ovo sveto hrvatsko tlo – rekao je župan.

Danijela Rašić, sestra poginulog Marija Mandića izrecitirala je stihove pjesme Udobna im budi koju je napisao njihov otac Veljko Mandić, a predsjednik udruge Alibegović je potom obiteljima poginulih i preminulih članova postrojbe uručio plakete, kao i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Gradu Dubrovniku, Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj, općinama Župa dubrovačka i Konavle i Interventnoj jedinici policije. Nakon vijenaca položenih na spomenik postavljen u znak sjećanja na poginule ‘Grofove’ otvorena je i spomen soba, uz riječi policijskom kapelana fra Iva Kramara kako je čovjek bez domovine, čovjek bez korijena, a bez korijena vene.

Pročitajte još

[FOTO] 2. OLDTIMER RALLY STON ’50 milja Pelješca’

Dulist

Muzej crvene povijesti slavi peti rođendan!

Dulist

DUBROVNIK PAMTI SVE BRANITELJE 31. obljetnica stradanja šesnaestorice Omišana

Dulist