Zanimljivosti

Objavljena lista najsretnijih zemalja u Europi, evo gdje se nalazi Hrvatska

grad krovovi pexels

Nove brojke statističke agencije EU-a rangiraju Austriju kao najsretniju zemlju u 27-članom bloku. Austrija je dobila ukupnu ocjenu 7,9 od 10 u Eurostatovoj godišnjoj publikaciji svojih pokazatelja kvalitete života, koja se temelji na anketama provedenim u svim državama članicama.

Poljska, Finska i Rumunjska zauzele su drugo mjesto u podacima sa ocjenom 7,7 od 10, dok je na drugom kraju ljestvice Bugarska imala najnižu ocjenu, kao jedina zemlja s ocjenom manjom od šest (5,6) u ukupnom poretku. Na donjem dijelu ljestvice je i Hrvatska kao tek peta zemlja od kraja po sreći.

Eurostat je rekao da njegova publikacija ima za cilj uhvatiti trendove subjektivnog blagostanja europskih građana, napominjući da su građani EU-a uglavnom bili prilično zadovoljni svojim životom općenito, izvještavajući o prosjeku od 7,1 bodova od 10, prenosi Večernji list.

Rečeno je da čimbenici poput razine obrazovanja, obitelji i financijske stabilnosti utječu na opće zadovoljstvo ispitanika svojim životima, a ne samo na bogatstvo.

-Zanimljivo je primijetiti da su neke zemlje povezane s niskim razinama prihoda u nedavnoj prošlosti… poput Rumunjske i Poljske, među zemljama u kojima je zadovoljstvo životom najveće, što pokazuje složenost odnosa između subjektivnog blagostanja i ekonomskog blagostanja – objavio je Eurostat.

Italija, Španjolska i Francuska, tri najveće ekonomije u EU, sve se kreću oko prosjeka od 7,1. Međutim, pokazalo se da je Njemačka jedna od najnesretnijih zemalja u istraživanju, pobijedivši samo Bugarsku, s ocjenom 6,5. U prošlogodišnjim podacima za 2021. postigla je ocjenu 7,1.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1905. Na Dubcu rođen začetnik moderne ekološke misli Tomislav Macan

Dulist

IPAK MOGUĆE GREŠKE U MJERENJU? I stručnjaci iznenađeni naglim padom temperature mora

Dulist

KUĆA BUKOVAC Još jedna Art&Wine radionica

Dulist