Zanimljivosti

Obilježen Europski dan broja 112

Obilježen Europski dan broja 112

Područni ured za zaštitu i spašavanje Dubrovnik organizirao je radni sastanak s predstavnicima hitnih službi s područja Dubrovačko-neretvanske županije povodom obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112.

Predstavnici Županijskog centra 112 Dubrovnik, policije, hitne pomoći, stanica  HGSS, vatrogasnih postrojbi i zajednica, DIP Dubrovnik te lučkih kapetanija Dubrovnik i Ploče na radnom sastanku analizirali su dosadašnja suradnja posebno tijekom akcija zaštite i spašavanja.

Tijekom 2012. godine ŽC 112 Dubrovnik je zaprimio 110 945 poziva te je organizirao 154 medicinska prijevoza zrakom i 30 akcija traganja i spašavanja.

Evo nekoliko zanimljivih i korisnih informacija o broju 112:

Europski dan broja 112 obilježava se 11. veljače svake godine na cjelokupnom teritoriju Europske unije.  

Broj 112 je prvi put uveden 1991. kako bi putnici u Europi mogli birati samo jedan broj umjesto da moraju pamtiti različite brojeve žurnih službi za svaku zemlju.

Republika Hrvatska je 11. veljače 2005. godine u operativnu funkciju stavila broj 112 čime je i prije odluke Europske komisije taj datum postao značajan za razvoj sustava 112 u Hrvatskoj.

Broj  građani pozivaju kada prijeti opasnost po život i zdravlje ljudi, po prirodni okoliš, te po materijalna i kulturna dobra.
Moguće ga je pozvati u svako doba dana i noći, a poziv je besplatan. Pozivom na broj 112 pozivatelj ostvaruje vezu  sa svim žurnim službama u Republici Hrvatskoj jer operateri u ŽC 112 primaju pozive i alarmiraju žurnu službu čija je intervencija neophodna u danoj situaciji.

Pozivom na broj 112 građani mogu obavijestiti o svim izvanrednim događajima koji ugrožavaju zdravlje ili živote ljudi, odnosno, mogu izazvati veće štete. Na ovaj poziv osigurava se dolazak stručnih službi i osoba koje će spriječiti ili otkloniti posljedice neželjenih događaja.

  
 

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist