Aktualno

Obilježavamo Veliki četvrtak, večeras obredno pranje nogu dvanaestorici apostola

Obilježavamo Veliki četvrtak, večeras obredno pranje nogu dvanaestorici apostola

Obilježavamo Veliki četvrtak! Misu Večere Gospodnje večeras, 6. travnja s početkom u 18 sati u dubrovačkoj katedrali predvodit će biskup mons. Roko Glasnović. Za vrijeme pjevanja Slave zazvonit će sva zvona u crkvi i nakon toga više neće zvoniti sve do Vazmenog bdijenja. Na misi će biskup imati obredno pranje nogu dvanaestorici ‘apostola’. Na kraju mise Presveti Oltarski Sakrament prenijet će se na pomoćni oltar gdje će se upriličiti kratko klanjanje. S glavnog oltara se skida oltarnik i svi ukrasi te on ostaje prazan i ogoljen.

Obredi Velikog petka 7. travnja u katedrali Gospe Velike počet će u 18 sati, a predvodit će ih dubrovački biskup mons. Roko Glasnović. Na Veliki petak nema mise, ne zvone crkvena zvona niti se čuju orgulje. U obredima će se pjevati Muka Kristova, upriličiti iskazivanje čašćenja križu i pričestiti dan ranije posvećenim hostijama.

Nakon obreda slijedi procesija ulicama Grada uz nekoliko zaustavljanja i blagoslova s relikvijom Isusovog križa koja se čuva u katedralnom Moćniku i za ovu prigodu nosi ulicama.

Vazmeno bdjenje na Veliku subotu 8. travnja s početkom u 21 sat u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predvodit će biskup mons. Roko Glasnović. Bdjenje počinje blagoslovom ognja na ulazu u katedralu te se u crkvi nastavlja Službom svjetla s pjevanjem hvalospjeva uskrsnoj svijeći (Exsultet). Potom slijedi Služba riječi tijekom koje će se izborom biblijskih tekstova dati pregled povijesti spasenja. Bdjenje se nastavlja Krsnom službom i Euharistijskom službom koja završava radosnim uskrsnim poklikom: “Aleluja!” Po završetku liturgije bit će blagoslov jela koja vjernici donose kako bi na Uskrs blagovali blagoslovljenu hranu.

Središnje svečano pontifikalno slavlje na najveću kršćansku svetkovinu Uskrsnuća Gospodnjega u nedjelju 9. travnja u 10 sati u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predslavit će biskup mons. Roko Glasnović. Misa će se moći pratiti na valovima Radio Dubrovnika. Nakon mise bit će blagoslov jela koja vjernici donose kako bi na Uskrs blagovali blagoslovljenu hranu.

Izvor: Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist